Meny

Høie: – Jeg har ikke grepet inn i sykehussaken

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier det er synd at Eidsvik trekker seg. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for Helse Møre og Romsdal sluttet torsdag på dagen på grunn av striden om hvor regionens nye sykehus skal ligge. Bent Høie (H) nekter for å ha instruert Helse Midt-Norge i saken.
Fakta om sykehusstriden i Nordmøre og Romsdal:
  • I 2006 vedtok Helse Nordmøre og Romsdal og Helse Midt-Norge at det skulle bygges et nytt sykehus på Eikrem i Molde. Byggestart var satt til 2012.
  • Frem til slutten av 2009 var det enighet om at regionen skulle ha to lokalsykehus med fulle funksjoner – ett i Kristiansund og ett i Molde.
  • I november 2009 ble det besluttet at fødeavdelingen og akuttkirurgi-avdelingen i Kristiansund skulle overføres til Molde, noe som satte sinnene i kok i Kristiansund.
  • I 2011 ble Helse Nordmøre og Helse Sunnmøre slått sammen. Samme år gikk regjeringen inn for ett fellessykehus i stedet for to.
  • Styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge skal komme med sine anbefalinger til lokalisering den 17. og 18. desember.
  • Helse Midt-Norge har ansvaret for sykehus og spesialisthelsetjenesten i fylkene Møre og Romsdal, Nord- og Sør-Trøndelag. Helse Møre og Romsdal er underlagt Helse Midt-Norge.

Nordmøre og Romsdal skal få ett felles akuttsykehus, men om det skal utenfor Molde eller Kristiansund er ennå ikke bestemt. Eidsvik sier hun trekker seg fordi hun ikke opplever at hun har tillit i spørsmålet.

– Jeg opplever nå i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har grepet inn i prosessen lokalt før min innstilling til styret er klar. Dette tolker jeg slik at Helse Midt-Norge ikke stoler på min dømmekraft i innspurten av dette krevende arbeidet, sier Astrid J. Eidsvik i en pressemelding.

– Har ikke instruert

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) i Kristiansund mener det er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) som står bak helseforetakets håndtering av saken.

– I og med at det er Helse Midt-Norge som har reagert ovenfor Astrid Eidsvik, og de kun tjener statsråden, betyr det at han har grepet inn, sier han til NRK.

Det benekter statsråden.

– Det er ikke korrekt. Jeg har ikke grepet inn og instruert Helse Midt-Norge i denne saken, sier Høie til NTB.

Les også: Direktør i Helse Midt-Norge går av

– Synd

Høie sier han vil ta stilling til hvor sykehuset bør ligge når helseforetakenes styrer har behandlet saken 17. og 18. desember.

– Min vurdering og beslutning vil bygge på de vurderingene styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge har gjort, sier Høie.

– Eidsvik har vært en svært viktig sykehusleder. Jeg synes det er synd at hun velger å gå av. Jeg ønsker ikke å kommentere prosessen rundt tomtevalget på nåværende tidspunkt, sier Høie.

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal beklager Eidsviks avgang, men sier han har forståelse for at prosessen har vært vanskelig.

– Det setter styret i en vanskelig situasjon. Nå må vi først og fremst klare å behandle saken som planlagt i desember, sier han til NRK.

Les også: Styreleder i Helse Midt-Norge trekker seg

– Fortjener en avgjørelse

Eidsvik har siden 2011 ledet arbeidet med å slå sammen Helse Nordmøre og Helse Sunnmøre. Hun skulle etter planen overlevere sin innstilling i spørsmålet om hvor det nye sykehuset skal ligge, til Helse Midt-Norge neste uke.

– Nå håper jeg arbeidet med saken fortsetter som planlagt, selv om jeg ikke leder det lenger. Denne saken fortjener å bli avgjort nå, sier Eidsvik. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Les også: Bent Høies plan for helse-Norge: Helsebygg til Trondheim, IKT til Bergen

Tredje topp på kort tid

I oktober trakk administrerende direktør og styrelederen i Helse Midt-Norge seg fra sine jobber. Direktøren, Michael Andersen, sa han følte han ikke hadde tillit. Styreleder Marthe Styve Holte trakk seg, ifølge VG, fordi hun nektet å gi Andersen sparken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus