Meny

Mot våt og vindfull helg

Helgen blir våt og vindfull i vest og i nord. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Norsk Folkemuseum åpner sitt tradisjonelle julemarked på Bygdøy lørdag ettermiddag, er det håp om sol over Østlandet. Men i vest og i nord er det vind og byger som dominerer.

– Lørdagen kan bli ganske bra både i sør og på Østlandet. Da er det sjanser for sol og pent vær. Men vi må ta litt forbehold om at det ikke legger seg et tåkelag over østlandsområdet. Det vil neppe bli mye vind, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Aurora Stenmark til NTB.

Kuling og regn

Vind blir det til gagns i andre deler av landet. Fra Vestlandet og opp til Nord-Norge er det lavtrykk og bygevær som blir hovedstikkordene for helgeværet.

– Det kommer lavtrykksfronter som både gir mye vind og byger. Det kan nok komme som snø og sludd i indre strøk. Men nærest havet vil det komme som regn. Vinden vil komme i perioder og være forbigående mange steder, men den vil ha styrke som liten og stiv kuling fra sørvest, sier Stenmark.

Lørdag best

Det beste helgeværet kommer i sør og øst – lørdag. Men godværet holder ikke helgen gjennom. For fra søndag morgen kommer også nedbør inn fra sør.

– Nedbøren vil nå opp til Østlandet i løpet av søndagen, sier Stenmark.

Trøsten er at nedbøren vil være forbigående og at det kan lysne opp i løpet av søndag ettermiddag.

Det er svært få minusgrader å spore på værkartet for denne helgen. Den varme inngangen på desember kan bidra til at 2014 kommer til å bli det varmeste året som noen gang er registrert på kloden siden registreringene startet på 1800-tallet.

Høy havtemperatur

Ifølge met.no kommer rekorden som en konsekvens av rekordhøye temperaturer i havoverflaten.

Den høye havtemperaturen har også bidratt til kraftig nedbør og flom i mange land og ekstrem tørke i andre deler av verden. 2014 faller dermed inn i det mønsteret vi kan forvente i et endret klima, ifølge klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus