Myanmar fjernet slum for kongeparets skyld

Kong Harald og dronning Sonja lot seg imponerere av den mektige Sulamuni pagodaen i Bagan under besøket i Myanmar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Kong Harald og dronning Sonja lot seg imponerere av den mektige Sulamuni pagodaen i Bagan under besøket i Myanmar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongeparets besøk i Myanmar har ført til at familier er tvangsflyttet og husene deres jevnet med jorda. Utenriksdepartementet vil ta opp saken med myanmarske myndigheter etter statsbesøket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tidsskriftet Irrawaddy er en rekke fattige familier blitt hjemløse fordi myndighetene ikke ville at kongeparet skulle se de fattigslige bosetningene.

Redaktør Aung Zaw mener det er på tide at Norge våkner opp og innser hva som skjer bak det han mener kun er en reformvennlig fasade.

– Fjerningen av uformelle bosetninger før det norske kongeparets ankomst i Mandalay, er bare et bitte lite eksempel på det sittende regimets sanne ansikt. Norge må våkne opp og se realitetene i Burma, sier han til Bistandsaktuelt.

Burma var landets navn før den tidligere militærjuntaen endret det til Myanmar.

Reaksjon: UD vil ta opp slumfjerning med Myanmar

Ønsket ikke dette

Slottet sier i en kommentar til NRK at kongeparet ikke har ønsket dette.

– Det er leit. Dette er noe kongeparet verken ønsker eller har bedt om. Tvert imot, de ønsker å se Myanmar slik det er, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet vil ta opp saken med myndighetene i Myanmar etter besøket, opplyser kommunikasjonssjef Frode Andersen. Også han understreker at dette ikke var noe som Norge eller kongeparet selv var med på.

– Det er verken noe vi ønsket eller noe vi har bedt om eller på andre måter stått bak, sier Andersen til NRK.

Myanmar endret planene for besøket, tilføyer han.

– Det er beklagelig, og vi hadde i utgangspunktet ønsket at de holdt seg til det programmet vi ble enige om, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Store utfordringer for Norge i Myanmar

– Vi er skuffet

Aung Zaw har tidligere skrevet artikler der han stiller spørsmål ved hvem som egentlig tjener på Norges omfattende investeringer i Myanmar, som blant annet Telenor står for.

Nå sier han at han er svært kritisk til det han omtaler som en dreining i norsk Myanmar-politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har støttet opposisjonen i Myanmar i så mange år, men de siste årene har det skjedd et skifte. Jeg tror Norge nå lider av Stockholm-syndromet. Norge har skiftet policy, og det har skuffet det burmesiske folk, de etniske gruppene og hele demokratibevegelsen. Norges rolle i Myanmar er blitt veldig ubalansert. Jeg hører at det i Norge sies at regimet er reformvennlig, men det er ikke sant, sier Aung Zaw.

Pyntet med planter

Ifølge Irrawaddy brukte myndighetene bulldosere til å rive husene, deretter ble det utplassert potteplaner for å ære kongeparet ved ankomsten.

Beboerne var for det meste fattige havnearbeidere og deres familier. En tjenestemann i Mandalay bekrefter at beboerne mottok utkastelsesordren i slutten av november.

Kong Harald og dronning Sonja besøkte onsdag de berømte templene i Bagan og reiste derfra videre i båt på Irrawaddy-elven til byen Mandalay. Husene som ble revet, lå langs elven utenfor Mandalay.

– Jeg gleder meg til båtturen. Det er da vi får inntrykk av hvordan dette landet virkelig er, sa kong Harald på forhånd.

Les mer:

Ekspert mener kong Harald burde sagt nei til Märtha

Eks-biskop: – For raske til å dømme Märtha Louise