Meny

Arbeiderpartiet får 42,8 prosent på ny rekordmåling

Ap leder Jonas Gahr Støre har grunn til å smile. Misnøye med regjeringens statsbudsjett har sendt hans oppslutning nær sagt til himmels. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap må 30 år tilbake i tid for å finne et valgresultat som er på nivå med torsdagens måling hos NRK. Jonas Gahr Støre og hans mannskap har nå nesten 43 prosents oppslutning.

Målingen bekrefter at partiet denne høsten har etablert seg på et nivå der oppslutningen ligger over 40 prosent av stemmene, slik en rekke målinger i forskjellige medier har vist.

Arbeiderpartiet får 42,8 prosent, etter en framgang på 1,9 prosentpoeng på den siste målingen Norstat har gjort for NRK.

En slik oppslutning ved valg hadde partiet sist i 1985, men det er nivåer som først og fremst forbindes med etterkrigsårene og lederperiodene til Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli, fra 1945 til 1975.

Les også: KrF like over sperregrensen i ny måling

Da satt Arbeiderpartiet alene og regjerte, noe som kanskje ikke er helt utenkelig for Jonas Gahr Støre dersom oppslutningen skulle holde seg helt til 2017.

Ap ville nemlig manglet bare fem mandater for å ha flertall alene hvis målingen var valgresultat. Støre mener statsbudsjettet for neste år og misnøye med fordelingsprofilen er hovedårsak til velgerflukten fra regjeringspartiene.

Les også: Ny rekordmåling for Ap

Høyre får 21,5 prosent (-2,3 prosentpoeng), Fremskrittspartiet 12,6 (+1,3), KrF 5 (-0,7), Venstre 3,3 (-1), Sp 5,4 (+0,5), SV 3,3 (-0,4), MDG 3,7 (+0,2).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus