PST-undersøkelse: 16 politikere voldsutsatt

16 statsråder og stortingspolitikere sier at de har blitt fysisk angrepet eller at noen har forsøkt å gjøre det. Foto: NTB scanpix.
16 statsråder og stortingspolitikere sier at de har blitt fysisk angrepet eller at noen har forsøkt å gjøre det. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

16 statsråder og stortingspolitikere sier at de har blitt fysisk angrepet eller at noen har forsøkt å gjøre det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en kartleggingsstudie utført av Politihøgskolens forskningsavdeling på oppdrag for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) våren 2013, skriver VG.

70 prosent av de 112 politikerne som svarte på undersøkelsen, forteller at de har mottatt uønskede og plagsomme brev.

Godt over halvparten har opplevd at noen har formidlet ondsinnet informasjon om dem, og 50 politikere har mottatt uønskede og plagsomme telefoner.

Politikere i Frp, SV og Ap er mest utsatt for alvorlige og mindre alvorlige hendelser. En tredel oppgir å ha opplevd minst en hendelse som de har ansett for å være alvorlig.

Alvorlige hendelse er fysiske angrep eller forsøk på det, trusler mot noen som står dem nært, skadeverk på eiendom og gjenstander eller trusler fremsatt gjennom sosiale medier.

– Regjeringsmedlemmene ser ut til å være noe mer utsatt enn stortingsrepresentantene, fastslår de to forskerne Heidi Fischer Bjelland, som er doktorgradsstipendiat, og Tore Bjørgo, som er professor i politivitenskap.

Politikerne som er mest synlig og har vært lengst i jobben, er mest utsatt. Det ser ikke ut til å være noen forskjell på kjønn. Unntaket er seksuell trakassering av kvinnelige politikere, viser undersøkelsen.