Löfvens budsjett nedstemt i Riksdagen:Sverige kan gå mot mer politisk kaos

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kampklar Stefan Löfven går inn for nyvalg i Sverige. Beslutningen karakteriseres som både modig og dumdristig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mulige utfall av den svenske regjeringskrisen:
1. Statsminister Stefan Löfven utlyser nyvalg, men må i så fall vente til 29. desember siden riksdagen må ha sittet i tre måneder før et nyvalg lyses ut. Valget må holdes innen tre måneder, det vil si senest 29. mars.
2. Regjeringen går av. Riksdagens leder tar en runde på hvem som kan overta. Löfven blir gjeninnsatt som statsminister ettersom det ikke finnes andre mulige kandidater, men trolig uten Miljöpartiet som regjeringspartner.
(Kilde: Aftonbladet)

Etter bare 52 dager i statsministerstolen kunngjorde Stefan Löfven at det blir et nytt valg 22. mars, fordi Riksdagen onsdag vendte tommelen ned for regjeringens budsjettforslag.

Det er første gang siden 1958 det holdes nyvalg i Sverige. Beslutningen kom overraskende på flere, som hadde trodd at Löfven i stedet ville søke avskjed.

– Kan skade økonomien

– Jeg er oppskaket. Dette kommer til å innebære en veldig temperaturøkning i svensk politikk og vil formodentlig også få konsekvenser for vår økonomi og vår anseelse i verden, sier professor i statsvitenskap Olof Ruin til Aftonbladet.

– En slik unntakstilstand kan skade både økonomien og landet, sier han.

Han får støtte av sjefanalytiker Torbjörn Isaksson i Nordea.

– Dette vil forlenge perioden med usikkerhet og øker risikoen for negative effekter på investeringsvedtak fremover, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Her vraker Riksdagen budsjettforslaget

Legger skylden på SD

Löfven går langt i å legge skylden for regjeringskrisen på opposisjonen, især det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD).

– Alliansen har danset etter SDs pipe og lar SD diktere vilkårene i svensk politikk. Men det er vi som tar beslutningene, sa en offensiv og bestemt Löfven på onsdagens pressekonferanse. Han begrunner nyvalget med at det har oppstått en ny politisk situasjon i Sverige.

– Vi har en ny politisk situasjon i landet, et nytt politisk landskap. Det må velgerne få ta stilling til, sier han og varsler samtidig at Socialdemokraterna vil fortsette samarbeidet med Miljöpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen blir sittende til nyvalget, men må etter nyttår navigere etter den borgerlige Alliansens budsjett, som fikk flertall i Riksdagen.

Bakgrunn: Sverigedemokraterna vil felle Löfvens regjering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst dårlige

Ifølge avisen Expressen er et nyvalg er det minst dårlige av flere usle alternativer.

– Et nyvalg er blitt den logiske utveien i en fastlåst politisk situasjon, skriver avisen på lederplass.

Et mulig resultat kan bli at både «sossarna» og Moderaterna styrker seg og at velgerne kan komme til å straffe SD for partiets opptreden, mener avisen.

– En ting er å markere misnøye, en annen å stemme for parlamentarisk kaos, skriver avisen.

– Folkeavstemning om innvandring

SD har på sin side klare ambisjoner for den kommende valgkampen.

– Vi vil sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sier fungerende leder Mattias Karlsson.

Partiet kan lykkes, tror Svenska Dagbladets kommentator Per Gudmundsson.

– Löfvens beslutning om å utlyse nyvalg er noe av det modigste en svensk politiker noensinne har gjort. Men det kan også vise seg å være noe av det mest dumdristige. Selvsagt vil Sverigedemokraterna utnytte denne situasjonen, sier han til SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Löfven rekker ut en hånd til de borgerlige

– Ta innvandringsdebatten

Også norske politikere er nærmest samstemte i at Sverige må løfte lokket av innvandringsdebatten og ikke overlate arenaen til SD.

– Alle svenske partier som ikke ønsker SDs innflytelse, må diskutere innvandring uten at SD definerer temaet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland peker på at situasjonen i Riksdagen har vært helt fastlåst.

– Det er utfordrende så lenge ingen vil ta velgerne til Sverigedemokraterna på alvor. Men situasjonen kan altså være like utfordrende i mars. Hvis de ikke setter innvandringsdebatten på dagsorden, skyver de bare et problem foran seg, sier han.