Meny

De nye jagerflyene må øve i Sverige

Innkjøpene av nye F-35 jagerfly legger beslag på mer enn 40 prosent av alle Forsvarets planlagte investeringer frem til 2022. Men skal Nato-flyene øve med skarpt, så må det skje i vårt nøytrale naboland. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytefeltene i NATO-Norge er for små for de nye jagerflyene. For å teste og øve med de mest avanserte våpentypene i F-35, må man derfor bruke områder i det nøytrale Sverige.

I tiden frem til 2022 skal mer enn 40 prosent av alle Forsvarets investeringer gå til innkjøpene av 55 nye jagerfly av typen F-35.

Nå viser det seg at man ikke kan få øvd med de mest langtrekkende avanserte våpensystemene i Norge. Ingen norske skytefelt på norsk jord er store nok til de nødvendige feilmarginene.

Derfor må det norske Forsvaret bruke svenske skytefelt.

– Det er en naturlig utvikling, og behovet for dette vil øke i tiden fremover, sier oberst Diederik Kolff til ABC Nyheter.

– Når systemene skal brukes høyere og over en lengre distanse, så kan spredningen bli større og også behovet for feilmarginer, sier oberst Kolff.

«En utfordring»

Allerede nå brukes svenske (og finske) skytefelt av F-16 på ukentlig basis. Det skjer gjennom det nordiske samarbeidet NORDEFCO og øvelser på tvers av grensene i nord.

– Svenske kampfly øver også mot norske områder. Det nordiske samarbeidet fungerer utmerket, sier Kolff som mener det er en vinn-vinn-situasjon at man kan bruke hjemmebasene sine til denne type øvelser.

I et brev til tillitsvalgte ved Bodø flystasjon besvarte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide noen av bekymringene.

Hun slo fast at «alle skytefelt i Norge, spesielt over land, har utfordringer ettersom kravene til sikkerhetsavstander er store», mens flygerne vil trenge å bruke skytefelt regelmessig - også for skytevåpen med lang rekkevidde.

Forsvarsministeren gjorde også oppmerksom på at samarbeidet med andre land om dette vil øke i fremtiden, og at dette vil være «en utfordring» uansett hvor kampflybasen plasseres.

En grunn er at de norske miljøhensynene gjør en eventuell utvidelse av eksisterende skytefelt «krevende», skriver Søreide.

Simulatortrening

For alle norske skytefelt har begrensninger for visse våpensystemer. Det gjelder også det største skytefeltet på land, Regionfelt Østlandet i Hedmark.

Utenfor den planlagte basen for de nye F-35 på Fosenhalvøya, ligger Tarva skytefelt ute i havgapet. Men også her finnes det grenser for hva man kan få bruke av våpensystemer.

Det betyr at de nye jagerflyene i større grad enn nå vil måtte bruke svensk territorium, selv om det legges opp til utstrakt bruk av simulatortrening.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus