– De blir behandlet verre enn dyr

Mange indiske kvinner med psykiske lidelser og funksjonshemninger bor på institusjoner der de blir utsatt for seksuelle overgrep og behandles «verre enn dyr», ifølge ny rapport fra Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykisk syke, indiske kvinner blir i stor grad dumpet i overfylte, statlige institusjoner hvor de blir «latterliggjort, fryktet og stigmatisert», ifølge en rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch som ble publisert onsdag.

– Kvinner og jenter med nedsatt funksjonsevne og psykiske lidelser i India blir tvunget til å bo på psykiatriske sykehus og institusjoner hvor de møter uhygieniske forhold, risikerer å bli utsatt for fysiske og seksuelle overgrep, og opplever å få behandling de ikke vil ha, inkludert elektrosjokk, uttalte Human Rights Watch i en pressemelding onsdag.

Les også: Indisk minister: – Voldtekt kan være riktig

Kristi Sharma er forsker ved Human Rights Watch og en av hovedpersonene bak rapporten.

– Etter at kvinnene blir sperret inne blir livene deres fylt med isolasjon, frykt og overgrep. De har ikke noe håp om å flykte, sier Sharma i pressemeldingen.

«Behandles verre enn dyr»

Rapporten med navnet «Behandles verre enn dyr: Overgrep mot kvinner og jenter med psykososiale og intellektuelle funksjonshemninger på institusjoner i India» er basert på intervjuer med 52 kvinner og jenter som er eller har vært institusjonalisert, og 150 leger og familiemedlemmer.

Du kan se intervju med flere tidligere institusjonaliserte indiske kvinner i videoen øverst i saken.

En anonymisert kvinne trekker fram frykten for at noe lignende skal skje igjen som det verste med det hun har opplevd.

– Derfor tenker jeg alltid «Okei, jeg må bare oppføre meg så bra jeg kan», sier hun i videoen fra Human Rights Watch.

Blir lagt inn mot sin vilje

Rundt 1,5 millioner mennesker lider av funksjonsnedsettelser som Downs syndrom i India. Tall fra regjeringen viser at ytterligere 722.826 personer sliter med psykiske lidelser som bipolaritet, schizofreni og depresjon.

Tallene er imidlertid slående lave for verdens andre mest befolkede land der få får en diagnose på sine helseplager. Mange av kvinnene og barna som legges inn på sykehus og institusjoner har aldri fått en diagnose eller medisiner tidligere.

Kvinner med en rekke ulike utfordringer og diagnoser som for eksempel schizofreni, blir ofte lagt inn mot deres vilje av familie og verger.

– Ingen spurte meg om min tillatelse da jeg ble institusjonalisert, og jeg hadde aldri tenkt tanken på å befinne meg på en institusjon fordi ektemannen min aldri ga meg så mye som et lite hint om at han hadde tenkt til å legge meg inn på et sykehus, sier en anonymisert kvinne i videoen.

Les også: Halvparten av indiske barn har opplevd overgrep

Det er ingen hemmelighet at dette skjer til stadighet.

– Slektninger dumper pasienter på sykehuset og tenker at det er det. De oppfører falske adresser og telefonnumre når de registrerer seg, slik at vi ikke kan kontakte dem igjen, sier en sykepleier ved Pune sykehus.

– Ineffektivt, overfylt og uoversiktlig

Den indiske regjeringen innførte et nasjonalt psykisk helse-program i 1982 for å sørge for offentlig hjelp og tjenester til de som måtte trenge det. Human Rights Watch konkluderer mec at programmet er svært ineffektivt og uoversiktlig.

Vilas Bhailume, overlege ved et psykiatrisk sykehus i Pune, sier at overfylte sykehus er et stort problem i India.

– Vi har bare 100 toaletter fordelt på over 1850 pasienter, og bare 25 av dem er funksjonelle. Det er stadig toaletter som blir tette og ødelagt. Å gjøre fra seg andre steder er normen her, sier han i rapporten.

Kristi Sharma, en av de som har laget rapporten, sier at mange av kvinnene hun intervjuet beskriver behandlingen de får som uutholdelig, og de er desperate etter å forlate institusjonene de oppholder seg på.

– Langvarig oppbevaring av kvinner og jenter med funksjonshemninger er ikke måten å løse dette helseproblemet på, sier Sharma til AFP.

Personvernpolicy