Meny

De evakuerte ved Mannen får flytte hjem

"Mannen" har endelig fått litt fri fra media. Ferdselsforbudet ved det rasfarlige fjellet er opphevet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferdselsforbudet ved det rasfarlige fjellet Mannen er opphevet, og de evakuerte kan flytte tilbake, opplyser politiet.

– Med bakgrunn i tilrådingene fra geologene har politimesteren i Nordmøre og Romsdal opphevet oppholds- og ferdselsforbudet i det utsatte området under fjellet Mannen i Romsdal. Dette betyr at de evakuerte beboerne i området kan flytte tilbake til sine boliger, opplyser politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Dermed kan også persontrafikken på toglinjen Raumabanen gjenopptas.

Geologene fra Åknes/Tafjord Beredskap har montert både nye måleinstrumenter og en ny laser som måler bevegelsene i fjellet kontinuerlig.

Selv om man foreløpig konkluderer med at det er trygt å oppholde seg i området, kan situasjonen endre seg raskt.

– Akkurat nå har bevegelsene stabilisert seg, men skulle disse øke, kan det bli aktuelt å innføre restriksjoner på opphold og ferdsel i området, understreker politimesteren.

Staten tar regningen

Onsdag ble det kjent at energi- og miljøkomiteen på Stortinget går inn for at staten skal ta regningen for investeringene i forbindelse med overvåkingen av Åkneset og fjellet Mannen, skriver Sunnmørsposten.

Beredskapen blir i dag drevet av det interkommunale selskapet Åknes/Tafjord Beredskap med fylkeskommunen og flere kommuner på eiersiden. I budsjettavtalen mellom Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF er det enighet om at staten skal overta selskapet.

Saken skal formelt opp til behandling fredag, men allerede nå er det klart at det er flertall både for at staten overtar selskapet og at kommunene Stranda og Rauma skal få kompensert for investeringene som er gjort i forbindelse med overvåkingen av fjellet.

12.000 lastebillass

Det rasfarlige fjellet er blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap siden 2009. I begynnelsen av oktober tydet bevegelser i fjellet på at 40.000 kubikkmeter stein kunne rase ut fra rundt 1.000 meters høyde.

Senere ble anslaget økt til 120.000 kubikkmeter, hvilket tilsvarer 12.000 lastebillass med stein.

Som følge av rasfaren ble flere hus og fritidsboliger under Mannen evakuert. I tillegg ble toglinjen Raumabanen stengt.

Nedbør gjorde at bevegelsene økte flere ganger i det rasutsatte området, men siden november har bevegelsene stabilisert seg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus