Meny

Hawking advarer mot kunstig intelligens

Den britiske professoren Stephen Hawking advarer mot mulige farer ved utviklingen av kunstig intelligens. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stephen Hawking, en av verdens fremste fysikere, advarer om at tenkende maskiner kan utgjøre en «trussel mot menneskehetens eksistens».

– Utviklingen av fullstendig kunstig intelligens kan føre til menneskehetens undergang, sier professoren i et intervju med BBC.

Advarselen kommer som svar på et spørsmål om en oppdatering av teknologien han bruker til å kommunisere med en grunnleggende form for kunstig intelligens.

Fysikeren, som lider av en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen, bruker et system utviklet av Intel for å kunne snakke. Teknologien «lærer» hvordan professoren tenker og foreslår ord for ham basert på tidligere bruk.

Hawking sier de enkle formene for kunstig intelligens som hittil har blitt utviklet allerede har vist seg svært nyttige, men frykter for konsekvensene av å skape noe som kan tilsvare eller gå forbi menneskelig intelligens.

– Det vil kunne fortsette å utvikle seg på egenhånd, i stadig høyere tempo, sier han.

– Mennesker, som er begrenset av treg biologisk evolusjon, vil ikke kunne konkurrere, og vil bli forbigått.

Se også: Stephen Hawking fronter ny Syria-kampanje

– Mennesker i førersetet

– Jeg tror vi vil være herre over teknologien i lang tid fremover, og at dens potensiale til å løse mange av verdens problemer vil bli virkelighet, sier Rollo Carpenter.

Han er skaperen av Cleverbot, en programvare som «lærer» av tidligere samtaler og har ved tester klart å lure mange til å tro de snakker med et ekte menneske.

Carpenter mener vi fremdeles er langt fra å ha datakapasiteten og programmene som behøves for å oppnå fullstendig kunstig intelligens, men mener det kan komme i løpet av de nærmeste tiårene.

– Vi kan ikke vite hva som vil skje hvis en maskin blir mer intelligent enn oss selv, så vi kan ikke vite om den vil hjelpe oss, ignorere oss eller til og med ødelegge oss.

Han håper imidlertid «på det beste».

«Kommer og tar jobbene våre»

På kort sikt råder det også frykt for at smarte maskiner kan overta arbeid som i hittil har blitt utført av mennesker, og dermed ødelegge millioner av arbeidsplasser.

Sjefen for rakettprodusenten Space X, Elon Musk, er også bekymret for utviklingen av kunstig intelligens. Han har uttalt at kunstig intelligens på lengre sikt kan være «vår største eksistensielle trussel».

Det er ikke første gang Hawking kommer med advarsler om menneskehetens fremtid.

Les også: – Koloniser rommet eller dø

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus