Solberg møtt med ultimatum om asylbarn

Statsminister Erna Solberg svarte på spørsmål om asylbarn fra KrF-leder Knut Arild Hareide i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Statsminister Erna Solberg svarte på spørsmål om asylbarn fra KrF-leder Knut Arild Hareide i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen to uker må forhandlingene om et nytt regelverk for lengeværende asylbarn være på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om lengeværende asylbarn:

* FNs barnekonvensjon slår fast at vedtak som angår barn først og fremst skal ta hensyn til barnets beste. Konvensjonen ble del av norsk lov i 2003.

* En forskrift fra 2007 slår fast at det skal legges vekt på barns tilknytning til Norge i utlendingssaker. Her heter det at barna må ha bodd tre år i Norge for å ha tilknytning her.

* En høyesterettsdom innebærer at barn som har bodd fire til fire og et halvt år i Norge ansees å ha sterk tilknytning til landet, men flere barn som har bodd enda lenger i Norge, er likevel blitt sendt ut.

* Regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre har avtalt at hensynet til barnas beste skal vektlegges sterkere i asylsaker. Partiene forhandler om en ny forskrift.

* Justisdepartementet endret en tidligere formulering i sitt tildelingsbrev til Politidirektoratet for 2014. Tidligere sto det at «Saker som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse skal prioriteres». Nå står det: «Saker som omfatter barn skal prioriteres». Henvisningen til lengeværende er fjernet.

* Den nye formuleringen fra Justisdepartementet ble ikke innarbeidet i disponeringsskrivet som er sendt videre til politiet.

* Over 80 barn som har bodd i Norge mer enn tre år er sendt ut det siste året, ifølge NOAS.

Kilder: Regjeringen.no, NTB, Arild Humlen, NOAS

Det var KrFs Hans Olav Syversen som i Stortingets spørretime onsdag framførte det som må oppfattes som et ultimatum fra samarbeidspartiene til regjeringen.

Da hadde Venstre-leder Trine Skei Grande alt bedt statsminister Erna Solberg (H) angi en endelig frist for forhandlingene som nå pågår om en ny forskrift om lengeværende asylbarn.

– Jeg har alle forhåpninger til at en løsning er like rundt hjørnet og iallfall vil være på plass før jul, svarte Solberg.

Bakgrunn: Politidirektøren må forklare seg om asylbarn

«Åpen låvedør»

Da hun møtte pressen etter spørretimen vegret hun seg for å garantere at forhandlingene vil være sluttført innen 14 dager. Det er vanskelig å finne de riktige juridiske formuleringene, framholdt hun.

– Vi var jo enige om forskriften som ble sendt på høring, men forslaget fikk hard medfart. Finformulert juss i utlendingsforvaltningen er vanskelig. Du skal liberalisere regelverket, men samtidig unngå en åpen låvedør for dem som ikke samarbeider, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at forskriften også må utformes så tydelig som mulig, for å unngå at den tolkes ulikt av Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda.

Asylbarn-forskriften har vært ute på høring og er nå gjenstand for forhandlinger mellom Venstre og KrF på den ene siden og regjeringen ved justisministeren på den andre.

Reaksjon: Utsendelsene av asylbarn fortsetter som før

Surt klima

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke svare direkte på om ultimatumet fra KrF forsurer samarbeidsklimaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber for å gjennomføre dette så raskt som mulig. Jeg synes det er konstruktivt at dialogen så langt har vært god, er alt Anundsen vil si.

KrF-leder Knut Arild Hareide er utålmodig.

– Det er viktig at balansen i avtalen blir bedre ivaretatt. Regjeringen har vist betydelig gjennomføringskraft når det gjelder de deler av avtalen som er viktige for Høyre og Frp, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til og med skjerpende lovendringer som ikke var del av avtalen har regjeringen fulgt opp. Både innreiseforbudet og hastigheten på retur er blitt gjennomført, mens det ennå ikke er blitt noen løsning for asylbarna eller i konvertittspørsmålet.

«Dårlig ledelse»

Gjennom to hovedspørsmål og en lang rekke tilleggsspørsmål ble Solberg forsøkt stilt til veggs om asylbarna. Hun kom også med et par innrømmelser.

At den politiske instruksen fra Justisdepartementet om lengeværende asylbarn ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til underliggende etater, er et «eksempel på dårlig ledelse», fastslo hun.

– Men dette er ikke kritikk som jeg retter direkte mot enkeltpersoner, sier Solberg til NTB. Hun understreker at hun har full tillit til så vel justisministeren som politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Reaksjon: Anundsen beklager at avtalen ikke ble fulgt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren ble også spurt om hva hun mener om at justisminister Anders Anundsen (Frp) har sagt at regjeringen ikke har til hensikt å «tømme lagrene av barn».

– Jeg ville ikke ha brukt ordet «lager» om barn som ønsker en framtid i Norge, vedgikk hun.

Ingen stans

Både fra Venstre og KrF ble kravet gjentatt om stans i returene av lengeværende asylbarn inntil en varig løsning er på plass. Dette avvises av statsministeren.

– Justisministeren har vært helt tydelig overfor politiet. Instruksen skal absolutt følges opp, sa hun og påpekte at det aldri har vært slik at lengeværende barn uansett ikke kan sendes ut av landet.

Solberg sier regjeringen nå foretar en gjennomgang for å undersøke om styringssignalene er fulgt opp etter hensikten.