Dom i Unibuss-korrupsjonen:Unibuss-sjef Helge Leite dømt til tre og et halvt års fengsel

FORAN KORRUPSJONSHUSET: Helge Leite i september 2011, utenfor huset sitt som han fikk bygd om på Unibuss sin regning. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG/NTB scanpix.
FORAN KORRUPSJONSHUSET: Helge Leite i september 2011, utenfor huset sitt som han fikk bygd om på Unibuss sin regning. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag falt korrupsjons-dommen i Oslo Tingrett mot forhenværende sjef i det kommunale busseskapet Unibuss AS og fem andre menn med bakgrunn i Unibuss, Norgesbuss, bussprodusenten MAN og Komplett Bygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag det ble kjent at Norge er Skandinavias mest korrupte land, falt dommene i en stor korrupsjonssak her til lands.

De involverte ledelsen i Oslo kommunes selskap Unibuss AS samt Norgesbuss AS, entrerenørslekapet Komplett Bygg AS og bussprodusenten MAN. Seks menn ble dømt til i alt 23 år og ni måneders fengsel samt millioner av kroner i erstatning.

Forhenværende administrerende direktør i Unibuss, Helge Leite, ble altså dømt til fengsel i tre og et halvt år. Dessuten må han punge ut med 1.129.910 kroner til sin gamle arbeidsplass Unibuss.

Staten krever å få igjen drøyt 75.000 kroner.

Leite fradømmes også på ubestemt tid retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, herunder være daglig leder eller inneha annen ledende stilling i noe selskap eller sitte i noe selskaps styre.

Leite har ikke tatt stilling til om dommen skal ankes, opplyser hans advokat Christian Flemmen Johansen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever dommen som streng, særlig erkjennelsene hans tatt i betraktning. Vi ser at det er dissens i straffeutmålingen, sier Flemmen Johansen.

– Streng – men blant de mildeste?

– I forhold til rettspraksis på området mener jeg dommen er streng, fastholder advokaten.

Verre både i Norgesbuss og Unibuss

Enda verre gikk det for en innkjøpssjef i Norgesbuss, 61 år gamle Nils Aksel Ellingsen, som krevde goder av busselgere i MAN, både ved innkjøp til Norgesbuss og senere da han gikk over til Unibuss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2002 fikk han 162.800 euro i kontanter fra MAN-konsernet for å velge dem ved innkjøp av busser til Norgesbuss.

11. november 2005 mottok han hele 401.310 euro fra MAN for å kjøpe inn busser, da til Sporveisbussene AS (forgjengeren til Unibuss).

«Utbetalingen var utilbørlige på grunn av den høye verdien, hans stilling og rolle i innkjøpsprosessene, fordi utbetalingen/fordelen ble holdt skjult for arbeidsgiverne...», heter det blant annet i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellingsen fikk fem og et halvt års fengsel.

Han dømmes til inndragning av 1.887.985 til fordel for Unibuss og 690.157 kroner til staten.

I tillegg må han sammen med tre andre involverte, betale 3.108.146 kroner i erstatning til Unibuss - innen to uker.

Også han mister retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.

Kjempesmell for MAN-selger

Den nå 67 år gamle Dag Hagerup som forhandlet MAN-busser til Unibuss, og betalte godt under bordet til innkjøperne, fikk fem år bak lås og slå.

Det var han som utbetalte «provisjonene» til Ellingsen og Andersson.

Hagerup må ut med hele 5,8 millioner kroner i erstatning til Unibuss, delvis sammen med noen av de andre dømte, og får ikke drive næringsvirksomhet i tida framover.

Fem år for 70-åring

70 år gamle Erik Ernst Andersson fikk også fem år i fengsel.

Han lot seg bestikke med 144.042 euro fra MAN-konsernet i 2002-2003 for å kjøpe inn deres busser til Unibuss, og må ut med 5,1 millioner kroner i erstatning til selskapet. Snaut 3 av millionene skal være innbetalt innen to uker, og ansvaret for det beløpet deles med Dag Hagerup og Nils Ellingsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke Andersson kan se for seg noen karriere som selvstendig næringsdrivende.

Oppegård-entreprenør fikk fire år

59 år gamle Tor Gaarder i entereprenørselskapet Komplett Bygg AS, som sørget for byggearbeider på Helge Leites privatbolig men lot Unibuss ta seg av fakturaen, ble dømt til fire års fengsel.

Han må ut med 638.944 kroner i erstatning til Unibuss AS sammen med Ellingsen, og en snau million til konkursboet etter Komplett Bygg AS. Han får ikke drive selvstendig næringsvirksomhet.

En anleggsansvarlig i Unibuss som ble dratt med på unotene, fikk ni måneder bak lås og slå.

– Grov korrupsjon

Retten bemerker at «korrupsjonen Leite, Ellingsen, Andersson og den anleggsansvarlige ved Unibuss sto for, ansees som grov fordi den er forøvd av eller overfor en offentlig tjenestemann eller noen annen ved brudd på den særlige tillit som følger hans stilling, verv eller oppdrag, den har gitt betydelig økonomisk fordel...».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor alvorlig retten ser på korrupsjonen disse seks har stått for, beskrives i dommen som siterer fra forarbeidene i 2003 til dagens korrupsjonslovgivning:

«Korrupsjon utgjør en trussel mot rettsstaten, demokratiet, menneskerettighetene og sosial rettferdighet, og kan hindre økonomisk utvikling og virke konkurransevridende ….. Det er også sentralt å sikre effektive virkemidler for å motvirke korrupsjon nasjonalt.»

Lang historie

Rettssaken i Oslo Tingrett varte fra 15. september til 21. oktober.

Det var ABC Nyheter som i september 2011 offentliggjorde mistankene om uhumskheter i Unibuss.

Les mer om bakgrunnen: Oslo kommunes busselskap skal være bestukket

Samarbeid mellom Oslo Sporveiers Arbeiderforening og Rødts bystyregruppe i Oslo fra høsten 2007 var starten på opprullinga av deler av det korrupte nettverket.

Rødt opplevde den gang lite interesse for oppfølging fra byrådets side.