Meny

Arbeidsministeren vil ta makt fra LO

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil flytte makt bort fra de store fagforbundene. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) bekrefter nå at han vil foreslå å frata de store fagforbundene retten til å legge ned veto mot turnuser som bryter med arbeidsmiljøloven.

Overfor VG bekrefter statsråden at han ønsker å flytte makt fra de store organisasjonene sentralt ned til klubbene i den enkelte bedrift når det kommer til omstridte arbeidstidsbestemmelser.

I dag gir fagbevegelsen dispensasjon fra ordninger som bryter med arbeidstidsbegrensningene i arbeidsmiljøloven. I forslaget til en rekke omstridte lovendringer som skal fremmes for Stortinget, er vetoretten flyttet fra de sentrale fagforeningene til de tillitsvalgte og ansatte på den enkelte arbeidsplass.

Flytter makt

– Vi er i siste fase av vår vurdering når det gjelder sakene, men vi har rukket å konkludere på ett av punktene, bekrefter Eriksson.

Han legger ikke skjul på at det vil frata LO makt å overlate til lokale klubber og bedriftsledelser å bli enige om arbeidstid. De varslede endringene har allerede vakt kraftige reaksjoner, ikke bare i LO, men også i de andre store hovedorganisasjonene.

Venstre vil mest sannsynlig sikre flertall i Stortinget for de omstridte forslagene.

Les også: Eriksson vil heve aldersgrensa til 75 år

– Uthuler samarbeidet

LO-leder Gerd Kristiansen kaller forslaget mistillit fra regjeringen til en samlet fagbevegelse. YS-leder Jorunn Berland mener Eriksson uthuler trepartssamarbeidet med sine angrep på arbeidsmiljøloven.

– YS vil verne lokale tillitsvalgte mot utilbørlig press fra arbeidsgiver. Dette har arbeidsmiljøloven gitt oss muligheten til ved å kunne stoppe turnusregler som går lenger enn det loven tillater, sier Berland.

Unio-sjef Anders Folkestad mener Eriksson fratar forbundene muligheten til å ivareta sine medlemmers interesser.

Les også: Robert Eriksson venter boom i arbeidsløshet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus