Meny

Stoltenberg: Ikke NATO som bryter folkeretten

Jens Stoltenberg i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i Brussel tirsdag, da Stoltenberg ledet sitt første utenriksministermøte som NATOs generalsekretær. Foto: Yves Herman (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg ser faren for misforståelser og ulykker med økt militær aktivitet og nærvær i øst. Men han legger ansvaret på Russland.

Stoltenberg har hatt en maratondag i Brussel. Han har ledet sitt første utenriksministermøte som NATOs generalsekretær og hatt samtaler med Afghanistans nye ledere.

Men det meste har igjen dreid seg om Ukraina og forholdet til Russland.

– Situasjonen med større militær tilstedeværelse på grensene, flere raske øvelser og mer militæraktivitet øker faren for ulykker og misforståelser og at vi mister kontrollen med situasjonen, sier han til pressen i en av møtepausene.

Men mens Moskva anklager NATO for å destabilisere Europa, sier den ferske generalsekretæren at alliansens styrkede tilstedeværelse i Øst-Europa er forsvarstiltak som følge av Russlands politikk.

– Alle tiltakene våre er i forsvarsøyemed, og alt NATO gjør, er innfor våre internasjonale forpliktelser. Det er ikke vi, men Russland som krenker folkeretten, flytter grenser med makt og ikke respekterer land som Ukrainas uavhengighet og territoriale integritet, sier han.

– Russland har nøkkelen

Også utenriksminister Børge Brende (H) avviser den russiske viseutenriksministeren Aleksej Mesjkovs anklager om at «evinnelige militærøvelser og utplassering av atomvåpenklare fly i de baltiske landene vil ødelegge stabiliteten og sikkerheten i regionen».

– Det er Russland som sitter med nøkkelen til de-eskalering her. Det er å snu det helt på hodet den fremstillingen som nå kommer fra Russlands side, sier Brende til NTB i Brussel.

– Hvis Russland ikke hadde begått folkerettsbrudd i Ukraina, hvis Russland ikke hadde annektert Krim, hvis Russland ikke hadde sendt inn russiske soldater i de østlige delene av Ukraina, hvis Russland hadde forholdt seg til fredsplanen fra Minsk, så hadde det ikke vært nødvendig å sende beroligende signaler til våre allierte i Polen og Baltikum, sier han.

Våpenhvile

Ukrainske myndigheter og prorussiske separatister skal nå være enige om en ny våpenhvile i Luhansk i Øst-Ukraina. Internasjonale nyhetsbyråer melder også om våpenhvile rundt flyplassen i naboregionen Donetsk.

Men samtidig anklager Vesten fortsatt Russland for innblanding i konflikten og bistand til separatistene med både militært utstyr og personell. Uten russisk samarbeid setter det på spill hele fredsplanen som ble undertegnet i Minsk i høst, mener Brende.

– Vi må ta inn over oss at de nærmeste ukene blir avgjørende når det gjelder Minsk-avtalens fremtid, sier Brende om fredsplanen Russland var med på å undertegne.

– Hvis Russland bevisst og på punkt etter punkt ikke etterlever den, står Minsk-avtalens fremtid på spill, sier han.

Militarisering

Brende sier han ikke har avskrevet avtalen, men mener Ukraina-prosessen har vist seg å være «å si én ting, men så etterleves det ikke».

NATOs utenriksministre anklager Russland for overlagt destabilisering av Øst-Ukraina. De er også bekymret for en økt militarisering av annekterte Krim. Stoltenberg ber nok en gang Russland respektere våpenhvilen, trekke soldatene ut av Ukraina og stanse støtten til separatistene i Ukraina.

Våpenhvilen i Minsk-planen ble brutt samme dag som den ble inngått i september, og har blitt brutt så å si daglig siden. Over 4.300 mennesker har blitt drept siden kampene i Øst-Ukraina begynte i april. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus