Meny

Skjebnedebatt i den svenske Riksdagen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens budsjettdebatt i den svenske Riksdagen kan ende med at statsminister Stefan Löfven tvinges til å gå av. Følg siste utvikling i live-senteret nederst i saken.
Fakta om svenske partier:
  • Den rødgrønne regjeringen består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet og ledes av statsminister Stefan Löfven (S).
  • Regjeringen støttes i Riksdagen av Vänsterpartiet.
  • Den borgerlige Alliansen består av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna.
  • Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna er det tredje største partiet i Riksdagen. Men verken de rødgrønne eller Alliansen har ønsket å samarbeide med partiet.

Sverigedemokraterna (SD) har gjort det klart at partiet ikke vil støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag. I stedet vil SD stemme for det alternative budsjettforslaget til de fire borgerlige partiene i Alliansen, som tidligere hadde regjeringsmakten i Sverige. Dermed er det full regjeringskrise i Sverige.

Budsjettdebatten startet i Riksdagen klokka 9 tirsdag. Avstemningen er ventet klokka 16.

Bakgrunn: Sverigedemokraterna vil felle Löfvens regjering

– Ingen løsning

Sosialdemokrat og statsviter Stig-Björn Ljunggren mener det er mest sannsynlig at regjeringen budsjettforslag sendes tilbake til finanskomiteen, men han tror ikke det kommer til å føre til noen løsning.

– I praksis har statsministeren allerede gått av, men han gjør det ikke konstitusjonelt før 29. desember, når han kan lyse ut nyvalg. Jeg tror ekstravalget kommer allerede i begynnelsen av februar, sier Ljunggren til Svenska Dagbladet.  

Alliansen har et tydelig mål, mener han.

– De vil en gang for alle vise at Socialdemokraterna ikke er mer skikket til å være i regjering enn andre, snarere tvert imot, sier Ljunggren til avisen.

Flere alternativer

– Vi har nå en situasjon der et fremmedfiendtlig parti har fått avgjørende innflytelse, så sant vi ikke sørger for å gjøre noe helt annet på tvers av blokkene, sa Löfven sent tirsdag.

Først etter budsjettdebatten vil regjeringen fatte sin beslutning, understreker han.

– Ett av alternativene er å prøve på nytt senere, ett alternativ er å gå av, og ett alternativ er å utlyse nyvalg. Det er vår plikt å tenke gjennom alternativene og ta en beslutning, sa Löfven.

En ny måling fra meningsmålingsinstituttet Skop viser at tilliten til Sveriges rødgrønne regjering er rekordlav.

«Skop har målt tilliten til regjeringen, og aldri siden 1998 har en nyvalgt regjering fått like lav tillitskarakter som den nyvalgte regjeringen med Socialdemokraterna og Miljöpartiet», skriver instituttets analytiker Birgitta Hultåker, ifølge nyhetsbyrået TT.

Vil felle

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Les også: Löfven går av ved flertall for borgerlig budsjett

Löfven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring, og som gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk innvandringspolitikk».

– SDs beskjed tyder ikke bare på at de akter å stemme ned denne regjeringen, men enhver regjering som ikke danser etter deres pipe, sier Löfven.

Rødgrønne politikere beskylder de borgerlige opposisjonspartiene for å drive et ødeleggende maktspill som gir vippepartiet SD stor innflytelse. Men borgerlige politikere mener at regjeringen kan skylde seg selv ettersom den har vist liten evne til å samarbeide.

– Tomt prat

Ifølge Emil Källström fra Centern er regjeringens snakk om samarbeid «tomt prat». Likevel innrømmer han at SDs opptreden har skapt en helt ny situasjon.

– Å stole på SD er som å støtte seg til et dusjforheng, sier han.

Ingen av de andre partiene i Riksdagen har hittil villet samarbeide med SD.

Selv om Alliansen vegrer seg for å samarbeide med SD, avviste de tirsdag kveld bestemt et tilbud om budsjettforlik fra regjeringspartiene.

– Jeg syns vi skal gå til avstemning og la Stefan Löfven få rive av dette plasteret selv, sier Folkpartiets leder Jan Björklund.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus