Meny

Netanyahu vil ha nyvalg i Israel – to ministre sparket

Israels statsminister Benjamin Netanyahu oppløser nasjonalforsamlingen og vil ha nyvalg. Foto: Gali Tibbon (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil oppløse nasjonalforsamlingen og ha nyvalg som følge av uenighet innad i regjeringen.

– Statsministeren planlegger å oppløse regjeringen så fort som mulig og gå til folket for å få et klart mandat til å lede Israel, heter det i en uttalelse fra kontoret hans tirsdag.

Netanyahu har også besluttet å avskjedige finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni.

– De siste ukene, helt frem til i dag, har ministrene Lapid og Livni angrepet regjeringen som jeg leder. Jeg vil ikke lenger tolerere en opposisjon på innsiden av regjeringen, sier Netanyahu i uttalelsen.

Yair Lapid leder sentrum-venstre-partiet Yesh Atid, mens Livni leder sentrumspartiet Hatnuah. Partiene, som utgjør to av de tre regjeringspartiene, har 25 av koalisjonens 68 seter i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen.

Regjeringskoalisjonen ble dannet etter valget i 2013. Neste planlagte valg i Israel skulle finne sted i 2017.

Splittelse

Den israelske regjeringen er splittet i flere saker, blant annet når det gjelder utformingen av statsbudsjettet for 2015.

Et annet betent spørsmål er forslaget om å definere Israel som en jødisk nasjonalstat. Kritikere mener det vil være diskriminerende mot den arabiske befolkningen i landet, og både Lapid og Livni har vært sterkt imot forslaget.

– Å sparke ministrene er en feig handling. Det er trist at statsministeren har valgt en handling uten å ta hensyn til nasjonale interesser, heter det i en uttalelse fra Lapids parti Yesh Atid.

– Netanyahu har stor støtte

For at Netanyahu skal klare å oppløse nasjonalforsamlingen, må han ha støtte fra et flertall av de i alt 120 medlemmene i nasjonalforsamlingen.

Trolig vil den israelske statsministeren, som representerer høyrepartiet Likud, få det som han vil, sier kilder i partiet til AFP.

– Trenden med Likud og innen koalisjonen generelt, er å stemme til vår fordel, sier en ikke navngitt kilde.

En meningsmåling som ble offentliggjort denne uken, viser at Netanyahu etter all sannsynlighet ville gått inn i sin fjerde periode som statsminister dersom valget hadde vært i dag.

Høyrepartier i landet har stor støtte i folket, påpeker statsviter Abraham Diskin ved Det hebraiske universitet i Jerusalem.

– De får mest støtte på meningsmålingene, og det betyr at det er en god mulighet for at Netanyahu vil fortsette som statsminister, sier han.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus