Meny

Frykter svikt i kyllingsalget etter bakterie-oppmerksomhet

Kyllingprodusenter frykter salgsnedgang etter de siste dagers medieoppslag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag slo leger alarm om en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk kylling. Nå frykter både interesseorganisasjoner og dagligvarebransjen svikt i kyllingsalget.

– Produsentene av kylling er selvsagt opptatt av at det ikke skal bli nedgang i salget. Men vi frykter at det skal bli en salgsnedgang etter mediepågangen, sier Ylva Freed.

Hun er daglig leder i Norsk Fjørfelag, det landsomfattende faglaget innen fjærsektoren. Fjørfelaget er åpent for både produsenter og omsetningsledd. Tirsdag forteller leder Freed at de mange negative presseoppslagene rundt kylling, er tema blant produsentene.

Naturlig dupp

Også NorgesGruppen, som blant annet eier Kiwi, Meny, Spar og Joker, tror at norske kunder kan reagere på all oppmerksomheten rundt kylling.

– Situasjonen har eskalert i mediene de siste dagene, så vi må se i hvilken grad dette nå vil gi utslag på salget. Det vil ikke være unaturlig om det kommer en dupp etter det negative fokuset på kylling den siste tiden, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen.

Bakgrunn: Matbutikkene blir strengere mot kyllingprodusenter

Søyland forteller at de så langt ikke har merket avvik i salgstallene.

– Jeg har sjekket med jevne mellomrom utover høsten, senest i går. Men det er klart, denne typen endringer kan komme fort, og dette er en spesiell situasjon, mener hun.

Tett dialog med leverandører

Kommunikasjonssjefen forteller at de er i tett dialog med egne leverandører.

– Vi har forventninger til at det blir satt inn tiltak og at de blir fulgt opp. Det må legges et løp for å få til endringer over tid, men det lar seg ikke gjør over natten, sier Søyland.

I Nortura sa de tirsdag at de vil fase ut all bruk av det omstridte medikamentet Narasin innen 2017. Stoffet blir brukt for å forhindre tarmsykdom blant kyllingene. Flere eksperter mener stoffet kan føre til antibiotikaresistens.

Både fra Nortura, NorgesGruppen, Coop og Norsk Fjørfelag blir det understreket at det er trygt å spise norsk kylling. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har sagt at det er trygt så lenge en har god kjøkkenhygiene og varmebehandler rå kylling korrekt.

Les også: Høie: – Ikke farlig å spise norsk kylling

Forståelse

Nortura har foreløpig ikke registrert noen nedgang i salget som følge av medieomtalen i høst. Ingen måling har blitt gjort i etterkant av de siste dagenes omtale.

– Vi forstår veldig godt at dette er noe folk er opptatt av. Vi er vant med at maten i Norge er den tryggeste i verden, og slik skal det fortsette å være, sier Ellen Flø Skagen i Nortura.

Kristin Paus, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, ønsker ikke å spekulere på hvordan salget av kyllingkjøtt vil være fremover. Hun forteller at de opplever en utflating i salgsveksten for kylling, men at de ikke frykter nedgang i salget.

– Det er uheldig at norsk mat blir fremstilt som utrygg. Vi håper og tror at bransjen og norske myndigheter så snart som mulig finner frem til gode løsninger, sier Paus til NTB.

Denne uken er Coop Norge i møte med egne leverandører, Prior og Den Solte Hane, for å innhente informasjon og for å bedre dagens situasjon.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus