Meny

Anundsen beklager at asylbarn-avtale ikke ble fulgt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjør for Stortinget om asylbarn-saken tirsdag ettermiddag. Arkivfoto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kom med beklagelse som ikke var til å misforstå da han i Stortinget tirsdag forklarte hvorfor asylbarn-avtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre ikke er blitt etterlevd.

– Dette er svært alvorlig, og jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage. Slike feil skal ikke forekomme, sa Anundsen da han redegjorde i Stortinget tirsdag ettermiddag.

Overfor NTB fastslår Anundsen at det er han som har ansvaret for alt som ligger under Justisdepartementet, og at «når det har skjedd en alvorlig feil, må jeg ta det ansvaret».

I den asylpolitiske avtalen som ble inngått mellom regjeringen, Kristelig Folkeparti og Venstre i 2013, ble det presisert at saker som involverte lengeværende asylbarn uten opphold, skulle prioriteres. Det skal utarbeides nye regler for slike tilfeller, og støttepartiene ville sikre at barn som kunne bli omfattet av de nye retningslinjene, ikke ble sendt ut før de forelå.

Bakgrunn: Politidirektøren må forklare seg om asylbarn

Opp i kontrollkomiteen

En formell beklagelse i Stortinget er som oftest det en statsråd gir i et siste forsøk på unngå å komme i en situasjon som kan ende med egen avgang. Men i Anundsens tilfelle er ikke saken over med en beklagelse. Den blir tema i kontroll og konstitusjonskomiteen allerede torsdag.

– Selv om statsråden nå har beklaget, er det behov for at vi som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen stiller våre spørsmål for at vi skal komme helt til bunns i sakens innhold, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Politidirektoratet bekreftet tirsdag ettermiddag at feilen ligger hos politiet og beklaget at de nye politiske retningslinjene ikke var blitt kommunisert til politidistriktene og Politiets utlendingsenhet (PU).

– POD går nå grundig gjennom alle uttransportsaker der endret praksis kunne fått innvirkning, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård

Ros for beklagelse

Anundsen konstaterte tirsdag at det er for tidlig å si hvilke konsekvenser feilen har medført, og om barn som ville blitt omfattet av det nye regelverket, feilaktig er blitt sendt ut av landet. Både Venstre-leder Trine Skei Grande og leder Knut Arild Hareide i KrF fremholder overfor NTB at det er grunn til å frykte nettopp dette.

– Jeg har nå bedt Politidirektoratet om en forklaring og gjort det klart at de nye reglene skal gjelde med umiddelbar virkning, sa Anundsen.

Like før redegjørelsen avviste han overfor pressen at han var i ferd med «å tømme lageret av barn» før de nye reglene kommer på plass.

Flere av representantene som kommenterte redegjørelsen i stortingssalen – blant dem Senterpartiets Marit Arnstad – roset statsråden for å ha kommet med en meget klar og tydelig beklagelse. Det gjorde også KrF-leder Hareide.

– Jeg har ikke opplevd en tydeligere beklagelse fra en statsråd i Stortinget noen gang. Det var helt på sin plass. Og det var viktig, sier Hareide.

KrF og V kritiske

Både Hareide og Grande er imidlertid sterkt kritiske til det som har skjedd – etter at de selv gjennom avsløringene til Bergens Tidende ble gjort oppmerksom på at politiet i nesten ett år har fulgt de gamle retningslinjene. Grande viste til at Anundsen ved flere anledninger, også i Stortingets spørretime, har fremholdt at det er de nye retningslinjene som har vært gjeldende, med henvisning til avtalen med regjeringens støttepartier.

– Situasjonen til lengeværende barn var selve kjernen i avtalen som ble inngått med regjeringen i 2013, sa Grande og poengterte at de nye føringene skulle gjelde fra årsskiftet 2013/2014.

Verken hun eller Hareide vil vurdere om Anundsen er svekket etter tirsdagens beklagelse. Begge understreker at «det viktigste er alvoret i saken» og ikke et politisk spill om statsrådens posisjon.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus