Meny

Politidirektøren må forklare seg om asylbarn

Regjeringen lovet i fjor høst at de lengeværende asylbarna skulle skjermes. Men beskjeden nådde aldri politiet. Nå vil justisminister Anders Anundsen (Frp) ha en forklaring. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med politiske signaler har politiet prioritert uttransportering av asylbarn som har bodd lenge i Norge. Nå er politidirektøren kalt inn på teppet.

– Politidirektoratet har ikke fulgt opp den viktige policy-endringen som vi har kommet med. Det er en svært uheldig situasjon og noe som ikke skal forekomme, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Tirsdag ettermiddag skal politidirektør Odd Reidar Humlegård møte opp hos statsråden for å forklare hvorfor politiske styringssignaler øyensynlig ikke er fulgt.

Samme ordlyd

Det var Bergens Tidende som tirsdag skrev om saken. Regjeringen endret i fjor høst en sentral formulering i et styringsbrev til Politidirektoratet (POD). De rødgrønnes ordre om å prioritere saker «som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse» ble erstattet med at «saker som omfatter barn skal prioriteres».

Men ifølge avisen nådde aldri beskjeden ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før.

Justisministeren erkjenner at det er et «misforhold» mellom styringssignalene fra Justisdepartementet og budskapet som Politidirektoratet i sin tur har sendt underliggende etater, ikke minst Politiets utlendingsenhet.

Les også: Grande og Hareide forhandler om asylbarna

Reagerer

Saken blir kjent idet regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre er i innspurten av forhandlingene om en ny forskrift som nettopp skal sikre at lengeværende asylbarn tas særlig hensyn til.

Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad sier til NTB at han forventer en umiddelbar stans i all utsending av lengeværende asylbarn.

– Anundsen må forsikre Stortinget om at ingen barn er sendt ut på feilaktig grunnlag, sier Skjelstad.

– Jeg skjønner godt den frustrasjonen og forbannelsen. Nå må vi finne ut hvordan dette kunne skje og hva slags konsekvenser saken har fått, svarer justisministeren.

Les også: 484 asylbarn sendt ut siden regjeringsskiftet

Uvisse følger

Det er neppe aktuelt å hente noen av de utsendte asylbarna hjem til Norge, etter det NTB forstår.

– Alle som er sendt ut, er sendt ut fordi de ikke har lovlig opphold i Norge, sier Anundsen.

Han mener distinksjonen mellom å prioritere barn generelt og lengeværende barn spesielt er viktig av to grunner.

– For det første fordi det er i alles interesse at barn som kommer til Norge og får avslag på asylsøknaden sin, raskt sendes ut av landet, før de får en tilknytning til riket. For det andre er det viktig fordi vi jo nettopp jobber med et nytt regelverk der hensynet til lengeværende asylbarn skal veie tyngre, sier Anundsen.

Sjokkert

SVs Karin Andersen er sjokkert over at den nye instruksen ikke har nådd fram. Hun krever at justisministeren umiddelbart instruerer PU om at de lengeværende asylbarna skal skjermes.

– Nå har han klart å sende ut mange lengeværende barn, mens han somler med nytt regelverk som skulle bli bedre for barna. Dette er svært alvorlig for barna og et grovt tillitsbrudd til samarbeidspartiene, sier Karin Andersen.

Hun mener den lange tiden regjeringen har brukt på å endre forskriften, viser at Venstre og KrF er blitt lurt.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus