Meny

Drapsdømt hushjelp: – Det er ikke sant

Advokat Øystein Storrvik forsvarer den 62 år gamle kvinnen som i tingretten ble dømt for å ha drept sin arbeidsgiver, Pål Stener Johannessen. Ankesaken begynte i i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om millionarven mellom hushjelpen (62) og hjemmehjelpen (36) blir sentralt i ankesaken mot hushjelpen som er dømt for å ha kvalt Pål Stener Johannessen (90).

Den 62 år gamle hushjelpen bedyret sin uskyld da ankesaken mot henne startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

– Nei, det er ikke sant, svarte 62-åringen med tynn og gråtkvalt stemme da dommer Kristin Robberstad spurte om hun erkjente skyld etter tiltalen.

62-åringen ble rett før sommeren dømt til 13 års fengsel i Oslo tingrett, men anket på stedet.

Ut av testamentet

Påtalemyndigheten mener den tidligere ustraffede og uføretrygdede bestemoren kvalte 90-åringen. Johannessen ble funnet død i sengen i sin leilighet i Niels Juels gate på Frogner i Oslo sent om kvelden 13. mars 2013.

Les også: Aktor i hushjelp-saken: - Dette er et rovmord

Motivet skal være at hun tidligere samme dag oppdaget at 90-åringen var i ferd med å fjerne henne som enearving til formuen på 15 millioner kroner, til fordel for en 36 år gammel hjemmehjelp.

62-åringen jobbet for Johannessen i rundt 15 år, selv om de aldri inngikk en ordinær kontrakt. Hun fortalte i retten at han først og fremst trengte en selskapsdame som kunne «pusle rundt ham». Hun hjalp han også med lett husarbeid, matlaging og med ærender.

Var i leiligheten

– Dette er ingen juridisk vanskelig sak. De sentrale bevisene i saken handler om han ble tatt livet av eller døde av naturlige årsaker. Hvis han ble tatt livet av, da blir spørsmålet hvem som hadde anledning og motiv til å gjøre det, uttalte aktor, statsadvokat Irlin Irgens, i sin innledning.

Obduksjonen ga ingen entydig dødsårsak, men viste skader på nese, munn og hals som tydet på at mekanisk vold var utøvd før dødstidspunktet.

– Skadene var forenlig med at Johannessen kan ha blitt kvalt med en pute eller lignende, uttalte Irgens.

Overvåkingskamera fra leilighetskomplekset der Johannessen bodde, viser at 62-åringen oppsøkte Johannessens leilighet i 22-tiden onsdag 13. mars og forlot bygården igjen rundt 20 minutter senere. I samme tidspunkt går Johannessens trygghetsalarm av, men Trygghetssentralen får ikke kontakt med 90-åringen. Senere samme kveld blir han funnet død.

Tunnelsyn

62-åringens forsvarer Øystein Storrvik oppfordrer juryen til ikke å lukke øynene for at Johannessen kan ha lidd en naturlig død. I tingretten beskyldte han politiet for å ha hatt tunnelsyn under etterforskningen.

– Obduksjonsrapporten var klar på at en entydig dødsårsak ikke kunne fastslås, påpekte han.

Han mente at et skjørt bevis for drap blir forsøkt understøttet med et skjørt bevis for motiv i saken.

Les også: Hjemmehjelpen sier hun ikke snakket om arv

Storrvik pekte på at 62-åringen har forklart at hun verken visste at hun var innsatt som enearving i det opprinnelige testamentet, eller at hun var på vei ut, i et utkast til nytt testament. Det er en forklaring påtalemyndigheten ikke tror på.

Ny arving

Storrvik mener retten også må vurdere nøye rollen til den 36 år gamle hjemmehjelpen som vil rykke inn som enearving dersom hushjelpen blir dømt.

Det var hjemmehjelpen som først varslet om at hun ikke trodde Johannessen hadde lidd en naturlig død.

– Her påstås det et økonomisk motiv for min klient, men det finnes også et tilsvarende speilvendt motiv fra hjemmehjelpens side, påpekte Storrvik.

Det er satt av 12 dager til saken. Rundt 24 personer er innkalt som vitner.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus