Meny

Vet ikke hvorfor torsken forsvinner

Torsken forsvinner fra Oslofjorden. I år fant ikke forskeren Esben Moland Olsen en eneste torskeyngel fra Drøbakk til Holmestrand. Her er han avbildet i 2010 med et eksemplar fra havområdet utenfor Agder. Foto: Sigurd Heiberg Espeland/ imr.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslofjorden er tom for torskeyngel. – Ganske dramatisk, fastslår Havforskningsinstituttet.

Fra Drøbak via indre Oslofjord til Holmestrand fant ikke forskerne i år en eneste torskeyngel.

– Vi opplever det som både tankevekkende og ganske dramatisk, sier forsker Esben Moland Olsen ved Havforskningsintituttet, til Dagens næringsliv.

I papiravisen presenteres resultatene fra årets tokt. De sammenlignes med resultat fra lignende undersøkelser fra helt tilbake til 1919.

I de nesten hundre årene har forskerne satt ut og trukket strandnot på nøyaktig de samme stedene mellom svenskegrensen og Kristiansand.

Årets resultatet er særlig forstemmende.

– I år fant vi ikke en eneste rekrutt fra Drøbak til Holmestrand. Det har vi ikke opplevd siden vi i 1988 hadde en voldsom giftalgeoppblomstring som tok livet av hele årsklassen, sier Olsen til DN.

Men i år mener man ikke årsaken er like lett å finne.

En grunn er at temperaturen i vannet stiger, noe instituttets målinger mellom 1937 til 2011 også underbygger. Ut over det pekes det også på lokal forurensing og verre oppvekstvilkår som mulige årsaker.

Men i tillegg advares det mot et høyt fiske av torsk i området, og at også antallet velvoksne fisk synker.

Forskerne anbefaler at fisketrykket reduseres og mener man må vurdere å opprette fredningssoner.

– Dette handler om å ta vare på det som er igjen av torsk langs kysten, sier Esben Moland Olsen til avisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus