Meny

Hiv utvikler seg – viruset blir mindre dødelig

Ifølge forskere ved universitetet i Oxford er hiv, viruset som forårsaker aids, i ferd med å bli «vannet ut». FOTO: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hiv, viruset som forårsaker aids, er i ferd med å anta en mindre dødelig og mindre smittefarlig form, viser en større vitenskapelig studie.

Ifølge en gruppe forskere ved universitetet i Oxford er viruset i ferd med å bli «vannet ut», skriver BBC. Blant annet tar det lengre tid for en hivsmittet å utvikle aids.

Endringene i viruset kan bidra til å få stanset pandemien, som har krevd over 40 millioner menneskeliv siden den brøt ut på 1980-tallet. Noen virologer tror at viruset med tiden kan komme til å bli helt harmløst etter hvert som det utvikler seg.

Studien viser at ulike faktorer – som retrovirale legemidler som angriper de hissigste formene for viruset, og at viruset av og til angriper folk med et særlig godt immunforsvar – tvinger viruset til å endre seg for å overleve. Dette medfører imidlertid redusert formeringsevne, noe som både gjør viruset mindre smittefarlig og at det tar lengre tid å utvikle aids.

Forskerne har sammenlignet utviklingen i Botswana, et av landene som ble hardest rammet av hiv og aids, med Sør-Afrika, dit viruset spredte seg om lag et tiår senere.

– Det er ganske slående. Du kan se at virusets evne til å formere seg er 10 prosent lavere i Botswana enn i Sør-Afrika, sier professor Philip Goulder ved Oxford-universitetet til BBC.

Beskyttende gen svekkes

Oxford gruppen så også utviklingen rundt HLA-B*57 genet. Dette genet har tidligere vist seg å ha en beskyttende effekt mot Hiv og gjør at utviklingen mot AIDS går saktere. Viruset er veldig tilpasningsdyktig og endrer seg hurtig for å komme unna immunforsvaret. I denne studien viste det seg at Hiv viruset i Bostwana, landet som har slitt med sykdommen lengst, har tilpasset seg det beskyttende genet mer enn i Sør- Afrika. Dette innebærer at den beskyttende effekten avtar, men det viser seg at “prisen” viruset må betale for tilpasningen er evnen til å formere seg. Alt i alt gjør denne utviklingen viruset mindre smittefarlig, skriver nyhetbyrået  Reuters.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus