Norskkurdiske Hosheng (24) klar for nye kamper mot IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst kjempet norske Hosheng Omer Kerkuki på frontlinjen mot IS i Nord-Irak i fire måneder. 24-åringen er én av mange som nå står klar til å reise tilbake til hjemlandet for å kjempe – om nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, antallet kurdere som reiser tilbake for å forsvare kjente og kjære mot IS vil trolig øke om konflikten eskalerer, mener Erlend Paasche.

Han jobber ved fredsforskningsinstituttet Prio og forsker på irakisk Kurdistan. Mange unge norskkurdere har allerede reist til Midtøsten for å kjempe mot Den islamske stat (IS). Paasche tror at antallet vil øke.

Ikke alle returnerer

24 år gamle Hosheng er én av dem som frivillig har reist. NTB møtte ham i etterkant av minnestunden for Erol Can tidligere i november. Den norskkurdiske 28-åringen ble drept i brutale kamper mot IS i utkanten av Ayn al-Arab (Kobani).

– Selv om jeg ikke kjente Erol så er jeg veldig stolt av ham. Jeg er stolt over at en ungdom, med samme bakgrunn som meg, trodde så mye på samme sak som meg at han kjempet og ofret livet sitt for den, sier Hosheng til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha fulgt den situasjonen fra Norge, fikk 24-åringen nok til slutt nok. Et passivt verdenssamfunn i etterkant av IS' angrep mot den irakiske Yezidi-sekten i august ble dråpen. Angrepene sendte 200.000 mennesker på flukt i Sinjar-fjellene.

– Hjelpen de fikk var vannflasker sluppet fra fly som knuste da de traff fjellene. Så jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender og reiste tilbake dit jeg kom fra.

Trening fra det norske Forsvaret

Hoshengs familie flyktet fra Irak etter folkemordet mot kurderne i 1988. Én måned gammel kom han til Norge i 1990. 24 år senere returnerte norskkurderen til Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller rolig og dempet om månedene i hjemlandet. Lærdom fra tiden i det norske Forsvaret ble brukt til å trene opp sivile i utkanten av byen Kirkuk.

– Jeg lærte flere av ungdommene grunnleggende soldatferdigheter. Jeg prøvde å forberede dem så godt som mulig. Etter hvert meldte jeg meg til tjeneste selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med den kurdiske hæren deltok han i dødelige kamphandlinger på frontlinjen mot IS. Selv var han nære på å bli drept da en rakett landet like ved vaktposten han satt på en natt.

– Raketten eksploderte ikke, det kom bare røyk fra den, sier 24-åringen.

Uproblematisk?

Her hjemme har frustrasjonen blant norskkurdere vært stor, delvis rettet mot norske myndigheter – som ikke har hindret radikaliserte muslimer fra å reise ut for å krige sammen med IS.

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, ikke vet hvor mange som har reist for å kjempe mot IS. Det er likevel ikke noe som er ønsket, sier Bernsen.

– Det er ikke uproblematisk, men vi er langt mer urolige for dem som har holdninger om å utøve vold, sammenlignet med dem som reiser ut å for støtte sin egen befolkning, sier han.

Den kurdiske hærens bånd til PKK, som fortsatt blir sett på som en terrororganisasjon av mange, er noe av problemet. Prio-forsker Erlend Paasche er derimot ikke urolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er neppe noe bekymringsverdig på kort sikt, men det kommer jo også an på hvordan PKK og YPG (den syrisk-kurdiske hæren) vil utvikle seg. Personlig tror jeg faren for radikalisering av disse gruppene er størst om de ikke får internasjonal støtte av, og dialog med, det internasjonale samfunnet, sier forskeren og eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjempe for Norge

I organisasjonen Ungkurd Norge er det avreisetidspunktet som er det hete temaet. For spørsmålet er ikke om de skal reise, men når Konflikten har eskalert siden Hosheng returnerte til Norge, og nå tenker han på en ny reise.

– Jeg kjemper for mitt folk. Det er ikke det samme som at en norsksomalier eller norskpakistaner drar til Syria for å kjempe med IS. Jeg drar til et land hvor mine besteforeldre og foreldre har kjempet. 50 millioner kurdere lever undertrykt, delt mellom fire land. Om en ikke kan kjempe for det, så vet jeg ikke hva en kan kjempe for, sier Hosheng, før han legger til:

– Om jeg senere i livet velger å flytte tilbake til Kurdistan og ser i mediene at det er krig her, så reiser jeg tilbake uten å tenke meg om. Til Norge for å kjempe for Norge. (©NTB)