Meny

Tysk nazi-topp død i Syria

Alois Brunner var en nær medarbeider av Adolf Eichmann og sendte minst 125.500 europeiske jøder i nazistenes konsentrasjonsleire. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere, den gamle nazitoppen Alois Brunner, døde etter alt å dømme i Syria for fire år siden.

Brunner var en nær medarbeider av Adolf Eichmann og sendte minst 125.500 europeiske jøder i nazistenes konsentrasjonsleire.

Etter krigen flyktet han fra Tyskland til Egypt, og i 1954 fant han veien til Syria, sier Efraim Zuroff som leder Israel-avdelingen til Simon Wiesenthal Center.

Jobbet for Assad

I Damaskus fikk han ny identitet og ble ansatt som terror- og sikkerhetsekspert av daværende president Hafez al-Assad, faren til nåværende president Bashir al-Assad.

Les også: Angivelig Auschwitz-vakt pågrepet i USA

I 2003 skal den aldrende nazitoppen ha blitt observert på et hotell i den syriske hovedstaden, noe som ble omtalt i Der Spiegel.

Syria har alltid benektet at Brunner oppholdt seg i landet, men en tidligere nazikollega av ham, Ernst Remer, bekreftet dette overfor fransk etterretning rett før han døde i 1997.

Ifølge Remer drev Brunner våpenhandel gjennom et firma kalt Orient Trading Company i Syria.

Les også: Antatt nazileder er død

Overlevde attentat

Den gamle stornazisten mistet flere fingre og et øye i to attentat, det ene i 1961 og det andre i 1980.

Begge ganger ble det benyttet brevbomber, og den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad skal ha vært avsender.

Tysk etterretning holdt også øye med Brunner, og det var de som for fire år siden orienterte Simon Wiesenthal Center om at han var død i en alder av 98 år.

– Jeg er så å si sikker på at han ikke lenger er i live, sier Efraim Zuroff.

Les også: Krigsforbryterdømt nazist død

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus