Meny

Russland anklager NATO for å destabilisere Europa

Russland annekterte Krim-halvøya etter at befolkningen der stemte for løsrivelse fra Ukraina. Russiske styrker har et tungt nærværet i området. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland langer ut mot NATO og anklager forsvarsalliansen for å destabilisere Europa.

– Evinnelige militærøvelser og utplassering av atomvåpenklare fly i de baltiske land vil ødelegge stabiliteten og sikkerheten i regionen, sier Russlands viseutenriksminister Aleksej Mesjkov til Interfax.

Vestlige land hevder at det er Russland som destabiliserer Europa, ved å annektere Krim-halvøya og støtte separatistene i Øst-Ukraina.

Store følger

Ledelsen i Moskva nekter for å være involvert militært i Øst-Ukraina, men legger ikke skjul på at de støtter separatistene der politisk.

En ytterligere utvidelse av NATO østover, til også å inkludere Ukraina, vil få store følger, advarer Russland.

– Et ukrainsk NATO-medlemskap vil undergrave hele det europeiske sikkerhetssystem. De som nå forsøker å bringe Kiev inn i NATO, påtar seg et enormt geopolitisk ansvar, sier Mesjkov.

Les også: Russland: - NATO destabiliserer Nord-Europa

Møtes i Brussel

I dag møtes NATOs utenriksministre i Brussel for å diskutere veien videre for forsvarsalliansen, som fikk norsk leder da Jens Stoltenberg overtok som generalsekretær tidligere i høst.

Stoltenberg har gjentatte ganger anklaget Russland for provokasjoner i Ukraina, senest mandag da han betegnet en russisk lastebilkolonne med nødhjelp til Øst-Ukraina som mangel på respekt for Ukrainas grenser.

Les også: Russland: – NATO-medlemskap vil gjøre det verre

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus