Meny

Rødgrønt flertall og Ap større enn regjeringen

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville overtatt som statsminister i Norge for Høyre-leder Erna Solberg dersom gjennomsnittet av ni meningsmålinger i november hadde vært et stortingsvalg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet fikk over 40 prosent oppslutning i november. Ap er nå større enn de to regjeringspartiene. Et valg i dag ville gitt rødgrønt flertall.

Arbeiderpartiets oppslutning økte med 2,8 prosentpoeng til rekordhøye 40,2 prosent på gjennomsnittet av ni meningsmålinger i november.

Det er den sterkeste måneden Ap har hatt siden nettstedet Poll of polls startet med sine beregninger i januar 2008.

Statsminister Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville blitt statsminister dersom novembersnittet hadde vært valg.

Med fire av ti velgere i ryggen, er Ap større enn Høyre og Fremskrittspartiet til sammen. Høyre sank under 20-tallet i VGs novembermåling og Frp falt under 10-tallet hos TV 2. I snitt får de 22,6 prosent (-2,6) og 11,5 prosent (-2,0).

Det gir et samlet novembersnitt på 34,1 prosent. Avstanden opp til Ap er på over 6 prosentpoeng, mot et blåblått forsprang på 1,4 i forrige måned – da Ap fikk et snitt på det som da ble ansett som sterke 37,3 prosent.

Les også: Annenhver velger vil ha Støre som statsminister

SV mot 4-tallet

Også til venstre for Ap er det bevegelse. SV mangler ifølge beregningene bare 4.000 velgere for å krabbe tilbake over sperregrensen.

Gjennomsnittet på 3,9 prosent (+0,3) i november er det sterkeste SV har blitt målt til siden i mai i år.

I tillegg øker Rødt med 0,1 til 1,4 prosent.

Pluss utenfor

Samtlige partier utenfor regjering hadde fremgang i november.

Mest vind i seilene etter Ap var det for Kristelig Folkeparti. KrFs gjennomsnitt på 5,9 prosent er 1,2 prosentpoeng sterkere enn oktober. November er den tredje sterkeste måneden for KrF på femti måneder tilbake i Poll of Polls-arkivene.

Senterpartiet og Venstre øker begge med forsiktige 0,2 prosentpoeng til henholdsvis 5,3 og 4,7 prosent.

Minus 15

Det ble en bratt måned for de borgerlige etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram, men gjennomsnittet i oktober viste fortsatt 88 mandater for Nydalen-kvartetten. Det var åtte færre enn ved valget, men likevel nok til å beholde flertallet.

I november har den samlede oppslutningen om Høyre/Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF sunket til 81 mandater.

Det er 15 færre enn ved stortingsvalget i september i fjor.

Rødgrønt flertall

På motsatt side gir snittet for første gang på svært lenge et rødgrønt flertall. Ap, SV og Sp ville fått 87 mandater, to flere enn det som trengs for ha flertall i Stortinget.

Dersom SV hadde krabbet over sperregrensen, og de andre holdes uendret, ville en rød koalisjon med Ap, SV og Rødt fått 82 mandater.

Med støtte fra to representanter fra Miljøpartiet De Grønne ville oppslutningen vært ett mandat unna flertall.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus