Gordon Brown trekker seg fra politikken

Tidligere statsminister Gordon Brown trekker seg fra britisk politikk og stiller ikke til gjenvalg til våren. Foto: Reuters
Tidligere statsminister Gordon Brown trekker seg fra britisk politikk og stiller ikke til gjenvalg til våren. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias tidligere finans- og statsminister Gordon Brown sier han trekker seg fra politikken etter over 30 års tjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brown, som de siste årene har sittet som vanlig folkevalgt i Parlamentet, kunngjorde mandag at han ikke vil stille til gjenvalg for Labour i parlamentsvalget til våren.

Den introverte og mutte skotten har med få unntak holdt en lav profil de siste årene. Han deltok imidlertid aktivt i neisidens valgkamp i forbindelse med folkeavstemningen i Skottland tidligere i høst.

Brown ble finansminister da Labour vant valget i 1997 og satt i stillingen helt frem til statsminister Tony Blair trakk seg i 2007. Han overtok da som statsminister, men klarte ikke å overbevise velgerne, og i 2010 gjorde Labour sitt dårligste valg siden 1983.

Labour og Brown røk hodestups ut av 10 Downing Street, der David Cameron og de konservative flyttet inn.

Etter valgnederlaget trakk Brown seg som partileder og ble etterfulgt av Ed Miliband.

Brown ble første gang innvalgt i Parlamentet i 1983, og representerer valgkretsen Fife i Skottland. At han nå velger å trekke seg kommer ikke som noen stor overraskelse, ifølge BBCs politiske kommentator Norman Smith.

– Han har vært nokså sjelden i Westminster siden valget i 2010, påpeker Smith.