Listhaug: – Flere tiltak er satt i gang
Regjeringen har allerede igangsatt tiltak mot antibiotikaresistente bakterier i norsk slaktekylling, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).
Rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet av en resistent bakterie som kan gjøre legenes reserveantibiotika ubrukelig, noe som får leger og fagfolk til å slå alarm – og flere partier ber regjeringen ta grep.
Listhaug sier det i statsbudsjettet allerede er varslet en opptrapping av innsatsen mot antibiotikaresistente bakterier, blant annet ved at forskning på antibiotikaresistens blir et prioritert område i 2015.
Bakgrunn: Leger slår alarm om ny kyllingbakterie
Det blir også en styrket overvåking av kyllingproduksjonen for å holde situasjonen under oppsikt.
– Og det er viktig. Det vi trenger mer av nå, er kunnskap for å vite hvilke tiltak som bør iverksettes når det gjelder kyllingproduksjon – utover det som allerede er gjort fra næringens side. Og de har tatt tak i dette på flere måter, blant annet for å hindre import av infisert avlsmateriale, sier Listhaug.
Les også: Høie vil ikke risikomerke kylling
Ifølge ministeren er det en dårlig idé å slakte den kyllingen som er smittet, som flere har foreslått.
– Det vil føre til at vi må importere kjøtt fra utlandet som kan ha flere antibiotikaresistente bakterier i seg enn det vi har i egen produksjon, sier Listhaug.