Meny

Jagerfly-kjøp stanser «soldatens ekstra øye»

De nye norske kampflyene skal koste mer enn 66 milliarder kroner. Derfor har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide begynt å kutte andre innkjøp, noe som igjen rammer norsk forsvarsindustri. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye jagerflyene blir så dyre at forsvarsministeren avbryter et høyteknologisk norsk prestisjeprosjekt. Utviklingen av en liten dataskjerm som lar soldatene holde kontakten i felt, er i fare.

De planlagte nye norske jagerflyene med en beregnet verdi av 66,2 milliarder kroner, kan  har fått et nytt offer.

Milliardinnkjøpet er en stor utfordring for Forsvarets investeringsbudsjett, og i forrige måned bestemte forsvarsministeren å stanse utviklingen av Normans-systemet.

« I følge langtidsplanen som Stortinget vedtok, må resurser fra andre programmer reallokeres til innkjøpet av nye kampfly», skriver statsråd Ine Eriksen Søreide til ledelsen for Thales-gruppen.

– Fremragende resultat

Håndholdte skjermer har blitt testet i felt med gode resultat, i følge FFI. Foto: Forsvarets mediesenterHåndholdte skjermer har blitt testet i felt med gode resultat, i følge FFI. Foto: Forsvarets mediesenter

Det var daværende sjef for Thales, Jean-Bernard Levy (som nylig byttet jobb), som i sommer henvendte seg til Søreide.

Han mente det ville være svært uheldig om man på kort varsel avsluttet et program som det har vært arbeidet med i nesten 15 år, og at resultatene har vært «fremragende».

At Forsvarsdepartementet i 2011 inngikk kontrakt med Thales, skal også ha vært utslagsgivende for at det franske selskapet flyttet sitt globale arbeid med denne type utstyr til Norge.

Det er konkret snakk om en liten håndholdt dataskjerm som Thales var i gang med å industrialisere. Den lot soldatene i felt vite hvor resten av troppen befant seg, også i mørke eller dårlig vær.

Tidligere har Normans vært beskrevet som «soldatens ekstra øye» av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som startet utviklingen av prosjektet.

Nytt for bransjen

Så sent som i fjor høst ble Normans brukt som ett av flere moment på Forsvarets presentasjoner over fremtidens forsvar.

Det skal være brukt minst 60 millioner kroner til å utvikle Normans, viser Forsvarsdepartementets tall.

En kilde med god kjennskap til bransjen sier at dette er nye toner for dem, og at kontrakter med Forsvarsdepartementet tidligere har vært sikre.

I midten av november ble det også kjent at departementet stanset en annen kontrakt. Det omhandlet Nammos prosjekt for grantkasterammunisjon.

Denne kontrakten ble stanset med samme forklaring. Selskapet skal ha brukt mer enn 100 millioner kroner på å utvikle den nye ammunisjonen, i følge NRK.

Norsk forsvarsindustri har i sine oversikter regnet med at Normans-systemet skulle ha gitt dem kontrakter på mellom 100 og 300 millioner kroner i fremtiden.

Forsvarsdepartementet opplyser at det er første trinn som nå er avsluttet, men at neste trinn fortsatt er med i planene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus