Sarkozy et skritt nærmere Frankrikes presidentpost

Nicolas Sarkozy til stede på fotballkamp i Paris lørdag mens han ventet på resultatet av partiets valg av ny leder. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB scanpix
Nicolas Sarkozy til stede på fotballkamp i Paris lørdag mens han ventet på resultatet av partiets valg av ny leder. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB scanpix

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy gjør comeback som partileder for Det konservative partiet UMP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld ble det klart at han hadde sikret seg 64,5 prosent av partistemmene. Det er ikke et fullt så overbevisende valg som hans støttespillere hadde håpet på, men trolig blir han partiets presidentkandidat i valget i 2017.

Upop

Analytikere sa før partiledervalget at han trenger minst 70 prosent av partistemmene for å sikre seg posisjonen som UMPs presidentkandidat.

Det er nå uvisst om hovedutfordreren Bruno Le Maire, som fikk 29 prosent av stemmene, gir seg. De tidligere statsministrene François Fillon og Alain Juppé har også varslet at de er mulige kandidater.

– Det er fortsatt mange som ikke kan fordra mannen, sier statsviter Andrew Knapp ved Universitetet i Reading om Sarkozy.

Korrupsjon

Sarkozy har vært anklaget for korrupsjon og for å ha forsøkt å påvirke den påfølgende etterforskningen. Saken er knyttet til valgkampfinansiering, og tidligere partileder Jean-François Cope måtte trekke seg på grunn av den.

Sarkozy har selv måttet inn til avhør, men mener han er offer for politisk forfølgelse og bedyret at han aldri har gjort noe galt.

Sist den tidligere presidenten tok ledervervet for de konservative i 2004 var det med 85 prosent av partistemmene. Og fra 2007 til 2012 var han president i Frankrike. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus