NRK stevner Riksadvokaten for innsyn i overvåkingsvideo

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

NRK har stevnet Riksadvokaten for å få se overvåkingsvideoen fra Oslo legevakt den kvelden Erik Are Stedt (35) døde av et halsgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statskanalen har fire ganger fått avslag om å få innsyn i videoen som viser hvordan 35-åringen, som led av paranoid schizofreni, den 29. november 2012 forsøkte å komme seg unna politiet. En ambulansesjåfør kommer til og bistår politiet med å holde mannen nede. Etter 58 sekunder dør mannen av kvelning. I mai konkluderte Riksadvokaten med at ingen har gjort noe straffbart i saken.

Nå stevner NRK Riksadvokaten inn for domstolen for å få en rettslig vurdering av avslagene.

– Dette er en sak av stor allmenn interesse. Vi snakker om en alvorlig hendelse med et tragisk utfall som direkte følge av en pågripelse. Det er i kjernen av vårt samfunnsoppdrag å ha en kontrollerende funksjon i forhold til maktapparatet, sier NRKs reportasjeredaktør Alexandra Beverfjord.

Hun presiserer at det å oppnå innsyn i saken ikke er det samme som at den vil blir publisert uten at enkeltpersonene sladdes.

Erik Are Stedt var alvorlig psykisk syk da han døde. Mannen ble fraktet til Oslo legevakt av politiet fordi de mente han var psykotisk og trengte legehjelp. Han hadde oppsøkt politivakten på Sentrum politistasjon og sagt at han var kidnappet av IRA og at politiet måtte løse saken. På legevakten fikk politibetjentene beskjed om at Stedt skulle innlegges, og de ble bedt om å vente for å bistå med transport til sykehuset.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus