Ingen PST-anbefaling om bevæpning av politiet

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om økt terrorfare i Norge, ga de ingen anbefaling om bevæpning av politiet. Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen etterlyser faglige argumenter for den midlertidige bevæpningen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om økt terrorfare i Norge, ga de ingen anbefaling om bevæpning av politiet. Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen etterlyser faglige argumenter for den midlertidige bevæpningen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om økt terrorfare i Norge, ga de ingen anbefaling om bevæpning av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagbladet var det Politidirektoratet (POD) som ba om tillatelse til generell bevæpning av uniformert innsatspersonell etter at PST varslet om økt fare for terrorangrep mot uniformert politi og militært personell.

POD ønsker ikke å si hvem som tok direkte initiativ til bevæpningen.

– PSTs trusselvurdering er en beskrivelse av terrortrusselbildet og er ment som en beslutningsstøtte for andre myndigheter, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Bakgrunn: Politiet ber om å få bære våpen

– Mangler faglige argumenter

Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen mener at både justisminister Anders Anundsen og POD mangler faglige argumenter for den midlertidige bevæpningen av politiet.

– Jeg skulle uhørt gjerne sett den grundige analysen jeg forutsetter at POD har gjort, der man ser på hva det faktisk innebærer med midlertidig bevæpning, og om det reelt øker beskyttelsen at man har pistolen på hofta i stedet for i bilen, sier Knutsson til Dagsavisen.

Han etterlyser en faglig begrunnelse for bevæpningen, noe han mener aldri har kommet.

Les også: Uvisst når politiet må skjule våpnene igjen

Snikinnføring

– Jeg må si at jeg tror dette mer er en bakvei for å innføre generell bevæpning. Vi har sterke aktører som mener det er en god idé, blant andre justisministeren, sier Knutsson.

Til Dagsavisen opplyser POD i en epost at risikovurderingen er unntatt offentlighet.

Direktoratet utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be om videre bevæpning ettersom den er knyttet til trusselvurderingen fra PST. Den kan derfor bli utvidet utover de første fire ukene hvis trusselnivået forblir uendret.

Personvernpolicy