Her får skolebarna besøk av en drone

… men denne gangen var ikke dronen skummel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I videoen over ser vi en barneskole, lekeplass og kultursenter i Dasht-e Zahmatkeshan i Iran filmet fra luften med en drone. Barna i videoen synes først det flyvende kameraet er litt skummelt, men blir etter hvert nysgjerrige og forsøker å ta på kameraet når det flyr forbi dem.

Videoen er laget og lagt ut på internett av Flyktninghjelpen, som har prosjekter i dette området. I Dasht-e Zahmatkeshan som vi ser på videoen bor det 3000 afghanske flyktninger. Her har Flyktninghjelpen finansiert byggingen av kultursenteret som vises på videoen. På kultursenteret får barn lære gjennom lek, og ungdom får lese- skrive- og yrkesopplæring.

Dronen som har laget videoen er helt fredelig, men i flyktningenes hjemland har slike ubemannede fly også blitt brukt i krigføringen av vestlige land. Både til overvåking og våpenleveranser.

– Flyktninghjelpen er, i likhet med andre medier og organisasjon som innhenter informasjon, klar over utfordringer ved brukt av droner. Vi vet at videoen er filmet i en situasjon hvor folk som vanligvis omgås og kjenner barna var til stede. Barna visste også at det bare var et kamera som var i luften, skriver mediekontakt i Flyktninghjelpen, Guri Romtveit, i en e-post til ABC Nyheter.

Den norske Flyktninghjelpen har jobbet i Iran siden våren 2012, og hjelper afghanske flyktninger i landet med rådgivning, husly, matsikkerhet, utdanning og vann- og sanitærtjenester.

– Vi har aktiviteter i fire provinser: Alborz, Kerman, Semnan og Qom. Dasht-e Zahmatkeshan ligger i Kerman-provinsen, sier Romtveit.

Flyktninghjelpen jobber for å gi afghanske flyktninger i Iran bedre livsforhold, blant annet gjennom utdanning. Flyktninghjelpen bygger for eksempel skoler, klasserom og lekeplasser.

Iran er vertsland for en av verdens største flyktninggrupper; om lag 800.000 afghanske flyktninger holder til i landet.

Personvernpolicy