Meny

Minst 120 drept i bombeangrep mot moské i Nigeria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 120 mennesker skal ha blitt drept og 270 såret i et bombeangrep mot en moské i Kano, Nigerias nest største by. Boko Haram mistenkes for å stå bak angrepet.

Det opplyser en tjenestemann i redningstjenesten til AFP. Nyhetsbyråets reporter har telt minst 92 døde i likhuset til ett av de tre sykehusene som de døde og sårede ble fraktet til.

Moskeen ligger vegg i vegg med palasset til emiren av Kano, den islamske geistlige med nest høyest rang i landet.

Politiet opplyste til reportere på stedet at to selvmordsbombere og flere væpnede menn sto bak angrepet.

– Angriperne åpnet ild mot dem som forsøkte å flykte, sa polititalsmann Emmanuel Ojukwu. Han kunne ikke fortelle hvor mange angripere det var, men anslo at det var færre enn 15.

Han la til at folkemengden drepte fire av dem mens resten kom seg unna i kaoset som fulgte.

Flere bomber

Vitner opplyser at det var minst to eksplosjoner i moskeen, som ligger i gamlebyen i den nigerianske storbyen.

– To bomber har eksplodert i den store moskeen, bare noen sekunder etter at bønnen startet. En tredje bombe gikk av på en vei i nærheten. Umiddelbart etter eksplosjonene åpnet politiet ild for å skremme bort potensielle angripere, sier Aminu Abdullahi.

Emir Muhammad Sanusi av Kano er en av Nigerias mest kjente muslimske ledere. Han var inne i moskeen da angrepene skjedde på gårdsplassen utenfor.

I forrige uke tok emiren til orde for at folk nord i Nigeria burde ta til våpen i kampen mot den militante islamistgruppen Boko Haram. Han trakk også det nigerianske militærets evner til å beskytte landets sivilbefolkning og bekjempe opprøret, i tvil.

Trolig Boko Haram

Reuters melder at minst én av bombene eksploderte da folk strømmet til moskeen for å delta i fredagsbønnen.

– Disse menneskene har bombet moskeen. Jeg står ansikt til ansikt med folk som skriker, forteller reporteren Chijjani Usman, som selv bor i bydelen der angrepet skjedde og var til stede for å be.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepet, men Boko Haram har gjennomført en rekke angrep mot Kano tidligere. 14. november ble seks mennesker drept da gruppen angrep en bensinstasjon i byen.

Opprørerne har i fem år kjempet for å opprette en islamsk stat i det nordlige Nigeria. Gruppen har en svært ytterliggående tolkning av islam. Boko Haram kan oversettes til «vestlig utdanning er synd», og den antas å ha drept et sted mellom 5.000 og 13.000 personer siden 2009.

Opp mot én million er drevet på flukt, ifølge Flyktninghjelpen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus