20 år siden EU-nei, 10 år med Heming Olaussen:

Heming Olaussen går av med fantastiske tall og EØS-trøbbel

FAGBEVEGELSEN, FAGBEVEGELSEN, FAGBEVEGELSEN: Det er satsingsområdet Heming Olaussen anbefaler for sin etterfølger som leder i Nei til EU. Trolig blir det Senterparti-kvinnen Kathrine Kleveland. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
FAGBEVEGELSEN, FAGBEVEGELSEN, FAGBEVEGELSEN: Det er satsingsområdet Heming Olaussen anbefaler for sin etterfølger som leder i Nei til EU. Trolig blir det Senterparti-kvinnen Kathrine Kleveland. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Heming Olaussen har ledet norsk neibevegelse halvparten av tida etter folkeavstemningen i 1994. Resultatene på meningsmålingene har vært formidable. Men innad buldrer det i EØS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 28. november er 20-årsdagen for folkets nei til EU-medlemskap - stikk i strid med de store partienes, elitenes og dominerende mediers syn.

Og jammen ryker ikke nei-flertallet på Klassekampens og Nationens meningsmåling opp i rekordhøye 74 prosent på selve jubileumsdagen.

Heming Olaussen som har ledet Nei til EU i ti år, tilbringer dagen på sitt siste EU-seminar i embets medfør og gleder seg til jubileumsfest på kvelden.

Kvart over ni lørdag morgen holder han sin siste tale på et Nei til EUs landsmøte. Søndag går han av.

– Stortinget tok bakdøra

– 20-årsjubileum for nei-flertallet. Rekordhøyt neiflertall på meningsmålingen i dag. Hva sier du til påstanden om at EU-motstanderne vant 28. november 1994, men har tapt hver dag siden?

– Jeg sier at det er en delvis løgn og en delvis sannhet, svarer Heming Olaussen og forklarer:

– Delvis løgn i den forstand at det fremdeles er sånn at Norge har suverenitet over viktige politikkområder i landet vårt, utenriks-, sikkerhets-, landbruks-, fiskeri, pengepolitikk og annet. Men det er ingen tvil om at EØS-avtalen er problematisk. Den uthuler nei-seieren fra 1994.

– Har den prosessen skjedd på demokratisk vis her hjemme?

– EØS har hatt støtte av et flertall i Stortinget hele tida. Både i spørsmålet om EU-medlemskap og EØS-avtalen er Stortinget i utakt med sitt eget folk. Det er et flertall på Stortinget for norsk EU-medlemskap, mens 74 prosent av folket er imot. 90 prosent av stortingsrepresentantene er for EØS, mens det er kanskje 50-50 ute i folket.

– Stortinget er et helt annet sted. Det betyr at EU-tilhengerne har tatt bakdøra inn i EU, siden folket stenger hoveddøra.

GI IKKE EU LILLEFINGEREN! Heming Olaussen advarer mot EUs luftfartsbyrå på et EØS-møte i 2011. Nå er Norge underlagt også det. Foto: Thomas Vermes.GI IKKE EU LILLEFINGEREN! Heming Olaussen advarer mot EUs luftfartsbyrå på et EØS-møte i 2011. Nå er Norge underlagt også det. Foto: Thomas Vermes.

Nei til EU er avhengig av dem

– Er EØS en mare for Nei til EU? Jo lenger vi blir, desto mer omfattende blir Norges integrering i EU. Men dersom Nei til EU virkelig vil kjøre kampanje for å si opp EØS, sprekker dere jo?

– Det er en evig balansegang. Mange hos oss har et veldig sterkt engasjement for folkestyre og demokrati. Nettopp på det grunnlaget opplever de det som grunnleggende udemokratisk i forhold til mandatet fra folkets nei, sier den avtroppende nei-høvdingen.

Men de er ikke alene i neibevegelsen.

– På den andre siden har vi også EØS-tilhengere i våre rekker. Jeg har i min tid lagt vekt på å sikre enhet innad i Nei til EU. Vi kan få en ny EU-kamp og da trenger vi de samme alliansene for å få nei en gang til.

– Dessuten: Er det noen vi skal vinne over på nei til EØS-siden, burde det være våre egne EØS-tilhengere. Dette er EØS-kritikernes utfordring, slår Olaussen fast.

Fagbevegelsen. Fagbevegelsen. Fagbevegelsen

2009: Heming Olaussen med Nei til EUs valgkampavis, der kandidatene måtte avklare sitt EU-syn. Foto: Thomas Vermes.2009: Heming Olaussen med Nei til EUs valgkampavis, der kandidatene måtte avklare sitt EU-syn. Foto: Thomas Vermes.

Nei-lederen er på samme hakket som de berømmelige ordene som i sin tid falt fra Ap-politiker Martin Kolberg.

– Her tenker jeg at der vi virkelig ser bevegelse i EØS-spørsmålet, er i fagbevegelsen, eller deler av fagbevegelsen. Det er der de har skoa på og kjenner hvor det trykker, sier Olauseen.

Han trekker fram Transportarbeiderforbundet som var første ute med vedtak om å si opp EØS.

– I transport har EØS gjort situasjonen prekær. Vi må vinne deler av Ap over på vår side i EØS-spørsmålet, framholder Olaussen.

LO selv stilte barske betingelser i 1992 for å si ja til EØS-avtalen. Hvem som helst kan krysse av på oppfyllelsen av LOs EØS-krav her.

– Ap og Høyre har alltid flertall på Stortinget. Høyre kan vi bare glemme. Derfor må vi vinne Ap. Men for all del, den andre EØS-tilhengeren, KrF, er også et nøkkelparti i norsk politikk, konkluderer Olaussen.

Les også: - LO-kongressen med viktigste vedtak i norsk politikk om EØS

Ønsker seg mer i styret

– Har du måttet legge bånd på deg og organisasjonen i EØS-spørsmålet?

– Vi er samstemmige om å kreve en folkeavstemning, forteller Olaussen.

Dag Seierstad oppsummerer i sin bok om EU-motstanden i Norge, som han presenterte tirsdag, den store betydningen Arbeiderpartiet hadde for å få nei-flertall.

– Hva sier du til at ingen tunge Ap-representanter er foreslått til Nei til EUs nye styre, som partipolitisk domineres av Sp og SV?

– Jeg skulle ønske at Ap-folk følte det mer naturlig å delta aktivt i Nei til EU og syns det er synd. Fordi fagbevegelsen er så strategisk viktig for Ap, må vi doble vår innsats overfor fagbevegelsen og nå fram den veien.

– Vi skal nå inn i en omkamp om postdirektivet og opplever at vi der har et fellesskap med AUF, legger Olaussen til.

Les også: Det brygger opp til EØS-uro på Nei til EUs landsmøte

Interne overtramp i Nei til EU

Foran landsmøtet melder Nei til EUs Kontrollkomité om surt debattklima innad.

«I diskusjoner rundt en strategi for å erstatte EØS med en handelsavtale, har det, etter Kontrollkomiteens syn, skjedd overtramp.», heter det i rapporten.

– Hva er problemet i nei-leiren?

– Det springer ut av at mange hos oss har vært med hele veien og er oppgitt og frustrert over det som oppleves som manglende respekt for folkets votum fra 1994. De opplever at ledelsen opptrer mer realpolitisk og nøkternt, enn de ønsker, svarer Olaussen.

– I den taktiske vurderingen av hva som er mulig, har noen av de mest utålmodige vært sinna på ledelsen.

– Så her er det en organisasjon hvor de gamle står hardest på krava?

– Ja! De gamle har vært ute en vinterdag før og syns ledelsen er litt for pinglete. Mens ungdommen er mer på den realpolitiske linja.

Les også: Norsk nei-sjef lekser opp for EU

Opp på målinger, ned på medlemstall

Årsmeldingen viser at Nei til EU har 1600 færre medlemmer i dag enn for ett år siden, og har fått redusert medlemstallet hvert år i fem år.

– Er det suksessen på meningsmålingene som gjør at EU-motstandere ikke ser behovet for å organisere seg?

– Jeg tror det. Vi har et vakuum i etterfyll. Vi har hatt mange flotte veteraner med oss og lykkes ikke like godt med å etterrekruttere unge mennesker, sier Heming Olaussen.

– Derfor er jeg glad for at vi nå velger unge folk inn i ledelsen, og flere kvinner. Selv om jeg ikke føler meg som en gammel mann, tror jeg det er klokt utad å framstå med yngre ansikter og fremfor alt kvinner, bemerker han.

Les også: Heming Olaussen fikk internasjonal treskopris

Ble æreskjelt - koser seg

Selv har Heming Olaussen vært med siden han satt i styret for Folkebevegelsen mot EF på Universitetet i Oslo i 1972.

– EU-kampen har fulgt meg hele livet, sier den avtroppende veteranen.

– Hva er den morsomste opplevelsen i dine ti år som leder i Nei til EU?

– Den politisk morsomste har vært å klare å blokkere forslag i Stortinget i to omganger om å endre Grunnloven for å gjøre det lettere å melde Norge inn i EU. Det førte blant annet til at vi ble æreskjelt fra Stortingets talerstol.

Les: Massiv motstand mot grunnlovsendring

Varsko her, SV!

SVEVER VIDERE: Heming Olaussen gir seg på nei-toppen, svever inn i SV. Foto: Thomas Vermes.SVEVER VIDERE: Heming Olaussen gir seg på nei-toppen, svever inn i SV. Foto: Thomas Vermes.

– Jeg har vært land og strand rundt, også i Europa. Det å være med tusener og demonstrere i Athen mot EUs kuttpolitikk, er også en god opplevelse. Da føler du at du har praktisert solidaritet, fortsetter Olaussen.

– Ellers er jeg stolt av å ha bidratt til Norges første veto i EØS, mot Postdirektivet. Det var ikke primært vår fortjeneste, men også vår fortjeneste.

– Hva skal du bruke dagene til nå?

– Jeg skal nullstille meg og bruke mer tid på familie og venner. Men jeg kommer til å være aktivt samfunnsengasjert, forteller Olaussen, som er kommunestyremedlem for SV i Re i Vestfold.

– Jeg kommer til å bruke mer tid i partiet, ikke minst i å forsterke forståelsen av EU- og EØS i SV, varsler han.

Les også: SV holder på EØS og kapitalisme kommende stortingsperiode

Kathrine: – Det aller viktigste

Går valgkomiteens innstilling gjennom, blir Senterpartiets Kathrine Kleveland, også kjent fra lederjobben hun gjorde i Bygdekvinnelaget, for skolemataksjon og kampen mot GMO-mat, Heming Olaussens etterfølger som leder i Nei til EU.

– Hva er ditt råd til Kathrine Kleveland?

– Det definitivt viktigste er å videreføre og forsterke alliansearbeidet mot fagbevegelsen, landbruket og partiorganisasjoner. Nei til EU er bare sterke i den grad vi står sammen med andre, mener Heming Olaussen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud
Siste nytt
18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus