Kim: – EU er USAs puddel

Mens Nord-Koreas leder smiler og hylles, sender landets myndigheter samtidig ut bannbuller mot land som mener Nord-Korea bryter menneskerettighetene. Foto: KCNA
Mens Nord-Koreas leder smiler og hylles, sender landets myndigheter samtidig ut bannbuller mot land som mener Nord-Korea bryter menneskerettighetene. Foto: KCNA

Nord-Korea raser mot FN-vedtaket som kritiserer landets menneskerettighetssituasjon. «EU er USAs puddel» og «Japan er en politisk pygme», er blant utsagnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige ukes vedtak i FNs menneskerettighetskomite om at Sikkerhetsrådet må be Den internasjonale straffedomstolen opprette sak mot Nord-Korea, har ikke gått upåaktet hen.

Ikke bare startet Nord-Korea forberedelsene til en ny atomprøvesprengning, men retorikken i de sentralt styrte mediene har vært voldsom.

Lederen ikke innblandet

I sterk kontrast til de verbale fordømmelsene står derimot beskrivelsen av lederen Kim Jong-un aktiviteter.

Han fremstilles som rolig og smilende på besøk ulike steder.

Et minne å ta med hjem. Kim Jong Un på besøk hos kvinnelige piloter. Foto: KCNAEt minne å ta med hjem. Kim Jong Un på besøk hos kvinnelige piloter. Foto: KCNA

Da han besøkte en militær avdeling med kvinnelige jagerpiloter publiserte nyhetsbyrået KCNA bilder av ham mens han selv fotograferte soldatene.

I tillegg presenteres bilder og historier fra meget godt organiserte massemøter og demonstrasjoner hvor kritikken av Nord-Korea fordømmes.

En slik samling skal for eksempel ha funnet sted ved Sinchon hvor det er bygd et museum og minnsted for koreanere som skal ha blitt drept av amerikanske soldater under Korea-krigen på 50-tallet.

I kommentarer og annet er det USA som får «skylden» for FNs kritikk av menneskerettighetssituasjonen.

Bakgrunn: FN-komite: Nord-Koreas menneskerettighetsbrudd må granskes

Puddel, pygme og utskudd

Massedemonstrasjon Pyongyang mot FNs kritikk av Nord-Korea. Foto: KCNAMassedemonstrasjon Pyongyang mot FNs kritikk av Nord-Korea. Foto: KCNA

Men skytset rettes like gjerne mot andre som stemte for resolusjonen.

EU er for eksempel «USAs puddel», Japan «en politisk pygme» og andre landene som «utskudd» , i følge de nord-koreanske kommentatorene.

Innholdet i rapporten som ledet frem til vedtaket i forrige uke, berøres i liten grad.

Myndighetene i Pyongyang lister opp utenlandske besøkende og landets tidligere vedtak som motvekt. I tillegg hånes rapportskriverne.

Samtidig fremheves det at de ikke har vært i Nord-Korea og at de basererer seg på anonyme utsagn fra avhoppere som man mener er under sør-koreansk kontroll.

Man velger også å trekke paralleller til USAs tidligere militære angrep på Granada, Yugoslavia og Irak som alle skal ha blitt begrunnet med menneskerettighetssituasjonen i disse landene, mener Nord Korea.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus