Meny

Minst 500 nordmenn er hivsmittet uten å vite det

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeisk kampanje skal få flere til å teste seg for hiv.

Denne uka deltar Folkehelseinstituttet i en kampanjen «European HIV testing week» i regi av HIV in Europe, hvor målet er at flest mulig skal teste seg for hiv.

Ifølge Folkehelseinstituttet anslås det at minst 500–700 personer i Norge er hivsmittet uten å vite det.

Målet med kampanjen som foregår denne uka er blant annet å rette oppmerksomheten mot viktigheten av at fastleger og andre allmennpraktikere er oppmerksom på symptomer og tilbyr hivtest.

Saken ble først omtalt av Nettavisen.

Gruppene som er spesielt risikoutsatt er menn som har sex med menn, personer som har ubeskyttet sex i høyrisikoområder, innvandrere fra de samme områdene, injiserende misbrukere og personer som har hatt sex med personer i disse gruppene.

Helsedirektoratet, HivNorge, Nye Pluss – hivpositives landsforening, Helseutvalget for bedre homohelse, Aksept, Norges Røde Kors, Sex og politikk, Sjekkpunkt, St. Olavs hospital, Sørlandet sykehus og Haukeland universitetssykehus er også med i kampanjen.

De vanligste symptomene på primær hivinfeksjon, som oppleves av 50 til 70 prosent fra to til fire uker etter smittetidspunktet, er:

  • feber
  • influensalignende symptomer med faryngitt (betennelse i svelget)
  • utslett
  • lymfadenopati

Folkehelseinstituttet skriver på sin nettisde at alle som ønsker en hivtest bør få det.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus