Meny

Taliban til angrep nær norsk ambassade i Kabul

En polititjenestemann står vakt nær stedet hvor en eksplosjon rammet hus i ambassedestrøket i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag kveld lokal tid. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix ta0c35cf: Afghanske sikkerhetsstyrker på stedet der en selvmordsbomber angrep et kjøretøy fra den britiske ambassaden i Kabul torsdag. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjoner brøt ut da Taliban-opprørere angrep et gjestehus i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag. Timer tidligere ble seks personer drept i et angrep mot en britisk ambassadebil.

Ingen ansatte ved den norske ambassaden i nærheten av gjestehuset ble involvert i hendelsen.

Vitner meldte om en stor eksplosjon i ambassadestrøket i Kabul klokken 19 torsdag kveld lokal tid. En militærsjef opplyser at en bombe gikk av og at målet var et utenlandsk gjestehus i området Wazir Akbar Khan.

Les også: Brite blant de fem drepte i eksplosjon i Kabul

– Det har vært eksplosjon og skyting i nærheten av den norske ambassaden. Vi kan gjøre rede for våre utsendte medarbeidere ved ambassaden, som har truffet nødvendige sikkerhetstiltak. Ingen av våre ansatte var involvert, sier pressetalsperson Kristin Enstad i UD til NTB torsdag kveld.

To opprørere ble drept av politiet inne i gjestehuset, og en nepalsk vakt ble såret under kampene som oppsto, sier polititalsmann Hashmat Stanakzai til nyhetsbyrået AFP.

Skuddveksling og granateksplosjoner kunne høres i minst 45 minutter etter at sikkerhetsstyrkene kom til stedet.

I tillegg til mange ambassader, holder flere internasjonale organisasjoner hus i området.

Angrep ambassadebil

Eksplosjonen kom samme dag som et dødelig angrep mot en britisk ambassadebil i Kabul. Fem sivile afghanere og en britisk livvakt ble drept da en selvmordsbomber kjørte en bil full av eksplosiver inn i ambassadebilen.

Taliban skriver på en Twitter-konto at de sto bak begge angrepene.

– Jeg er dypt bedrøvet over å bekrefte at en sivil britisk statsborger som var medlem av sikkerhetsgruppen, og en afghansk statsborger som jobbet for ambassaden, ble drept i angrepet, sier Storbritannias utenriksminister Philip Hammond i en uttalelse.

De fire andre som ble drept, var alle tilfeldige forbipasserende. I tillegg ble over 30 personer, blant dem fem barn, såret, ifølge det afghanske helsedepartementet.

Blant de skadde er også ytterligere en brite som jobber som sikkerhetsvakt, opplyser Hammond.

– Jeg fordømmer dette forferdelige angrepet på uskyldige sivile som støtter vår diplomatiske aktivitet, sier utenriksministeren.

Voldelig

I løpet av de siste dagene har Kabul blitt rammet av minst åtte eksplosjoner de siste ti dagene. I tillegg til torsdagens hendelser, har også utenlandske bygninger og et kvinnelig medlem av den afghanske nasjonalforsamlingen blitt angrepet.

Angrepene er de siste i rekken av mange selvmordsangrep som har vært rettet mot den afghanske hovedstaden de siste årene. Den amerikanskledede militærstyrken som har kjempet mot Taliban-opprørerne siden 2001, har flere ganger vært et mål.

NATO-styrken avslutter sitt oppdrag i landet neste måned og trekker seg ut, men rundt 12.500 soldater vil bli igjen for å støtte den afghanske hæren og politiet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus