Aktor ba om 21 års fengsel for Agnes Müllers ektemann

Rettssaken etter drapet på Agnes Müller startet i Jæren tingrett mandag og avsluttes torsdag. Aktor Tormod Haugnes (t.v.) og forsvarer Ørjan Eskeland. Foto: Tommy Ellingsen (NTB scanpix)
Rettssaken etter drapet på Agnes Müller startet i Jæren tingrett mandag og avsluttes torsdag. Aktor Tormod Haugnes (t.v.) og forsvarer Ørjan Eskeland. Foto: Tommy Ellingsen (NTB scanpix)

Aktor mener det ikke er noe rundt drapet på Agnes Müller som er formildende for den tiltalte ektemannen. Han la ned påstand om 21 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Tormod Haugnes holdt sin avslutningsprosedyre i Jæren tingrett torsdag formiddag. Han mener det ikke er noen formildende omstendigheter knyttet til måten Thomas Müller hadde oppført seg på i tiden etter drapet. I stedet for å hjelpe til med å oppklare saken, forsøkte han å villede og komme med falske forklaringer.

– Begikk feil

– Det beste som kan sies om Thomas Müllers forklaring er at han ikke er en durkdreven kriminell. Han begår alle de feil han kan begå. Politiet kan relativt raskt pågripe ham og ved dyktig politiarbeid kan de også finne den døde i fjorden, sa Haugnes i prosedyren.

Den 34 år gamle tyske rørleggeren er tiltalt for overlagt drap og voldtekt. Agnes Müller ble funnet død på 70 meters dyp i Lysefjorden 5. juni i år, da hadde hun vært savnet siden midten av april.

Les også: Agnes' ektemann tiltalt for overlagt drap og voldtekt

Ektemannen har forklart at kona ba ham om å ta livet av henne.

– Se på bildene av Agnes Müller når hun blir hentet opp av Lysefjorden. Er det sånn Agnes ville ønske å dø? Er det sånn hun ville bli begravd, spurte Haugnes før han selv konkluderte:

– Det er ingen holdepunkter som tilsier at Agnes ønsket å dø. Det er én som sier det, og det er han som sitter på tiltalebenken. Hun ville vekk fra det gudsforlatte Forsand, sa Haugnes.

– Sjalusi

Aktor gjentok i prosedyren at han tror motivet snarere var sjalusi eller økonomiske problemer som ville komme i kjølvannet av en skilsmisse. Agnes Müller ville skilles, og ekteskapet hadde ikke fungert på lang tid.

– Hun har vært bundet, kneblet og utsatt for i alle fall én voldtekt. Hun må ha vært utsatt for dette en viss tid og må ha hatt dødsfrykt. Måten han går frem på er graverende i forhold til hva avdøde må ha opplevd de siste minuttene av sitt liv, sa Haugnes før han la ned påstanden om 21 år i fengsel.

Den tiltalte 34-åringen ble synlig preget av den strenge påstanden og ble sittende nærmest apatisk etterpå.

Les også: Kollegene: Agnes var sprudlende før hun forsvant

Mistet mor og far

Etter at aktor var ferdig la bistandsadvokat Kjersti Jæger frem kravene om erstatning på vegne av parets to barn. Kravene er oppunder 1 million kroner for hvert av barna.

– Hva kan en si i en slik sak som dette. To barn har mistet moren sin, og de får henne ikke tilbake. Dette vil prege dem resten av livet. De har mistet henne på verst tenkelige måte, og det er deres egen far som har gjort det. I realiteten har de også mistet faren sin, sa Jæger.

Les også: Drapssiktet ektemann hevder offeret ønsket å dø

Ba om frifinnelse

Forsvarer Ørjan Eskeland avviste aktors påstand og ba om frifinnelse for klienten.

– Det er spesielt at påtalemyndigheten ikke har tiltro til den tiltalte når de legger mye vekt på hans forklaring. Han har stått fast på den forklaringen at Agnes ønsket å ta sitt eget liv fra første stund, og han har holdt på den, sa Eskeland.

Han trakk også frem bestemmelsen om barmhjertighetsdrap i straffeloven. Den åpner for å sette en straff under minstetiden på åtte år for drap dersom den døde selv har gitt sitt samtykke.

– Dette er en bestemmelse helt uten rettspraksis. Retten står fritt til å idømme alt fra bot til 21 års fengsel, forsvareren.

Personvernpolicy