Forskere mener E-sigaretter er svært kreftfarlige

Forskere advarer mot at e-sigaretter inneholder opptil ti ganger så mye kreftfremkallende stoffer som vanlig tobakk. Foto: Regis Duvignau (Reuters)
Forskere advarer mot at e-sigaretter inneholder opptil ti ganger så mye kreftfremkallende stoffer som vanlig tobakk. Foto: Regis Duvignau (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

E-sigaretter inneholder opptil ti ganger så mye kreftfremkallende stoffer som vanlig tobakk, konkluderer japanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om e-sigaretter:
  • Elektroniske sigaretter lages av plast eller aluminium og går på batteri, men ligner som regel vanlige sigaretter i utforming. Flere har et lys på tuppen som ligner sigarettgloa.
  • E-sigaretten er uten tobakk, men har nikotin- eller smaksampuller med væske som omgjøres til damp man kan inhalere.
  • Elektroniske sigaretter med nikotin er forbudt å selge i Norge. Import til eget bruk er lov.
  • E-sigarettene er blitt svært populære flere steder, og noen forskere mener de bidrar til tobakkskutt og røykeslutt. De anbefales ikke av Kreftforeningen.
  • Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler nå restriksjoner på salg og bruk av e-sigaretter.

De elektroniske sigarettene, som blir markedsført som et sunnere alternativ til vanlige sigaretter, fungerer ved at kjemikalier blir varmet opp og avgir damp som inhaleres.

Det japanske folkehelseinstituttet har på oppdrag fra helsedepartementet i landet undersøkt hvor helsefarlige e-sigarettene er, og de fant at dampen inneholder kreftfremkallende stoffer som formaldehyd og acetaldehyd.

– I en av typene e-sigarett vi undersøkte fant vi mer enn ti ganger så mye kreftfremkallende stoffer som man finner i vanlige sigaretter, opplyser forskeren Naoki Kunugita.

Les også: Lungelege: – Lurt å være skeptisk til e-sigaretter

Mengden formaldehyd i dampen varierer til dels mye i en og samme e-sigarett, fant forskerne.

– Det produseres mer av disse skadelige stoffene når tråden som varmer opp kjemikaliene blir overopphetet, sier Kunugita.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barneleger slår alarm om risiko ved e-sigaretter

Forskerne overlater nå sine funn til myndighetene, som skal ta stilling til om salget av e-sigaretter bør reguleres, noe det i dag ikke er i Japan.

Verdens helseorganisasjon (WHO) tok i august til orde for å forby salg av e-sigaretter til mindreårige og viste til at de utgjør en «alvorlig trussel» for fostre og småbarn.

Les også:

– Derfor damper vi e-sigaretter

Er det lov å kjøpe e-sigaretter i Norge?

WHO til kamp mot e-sigaretter