NRK får kritikk for englebok-dekning

NRK får kritikk for englebok-dekning
NRK får kritikk for englebok-dekning
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK må tåle kritikk fra Kringkastingsrådet for sin dekning av engleboka til prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Prinsesse Märtha Louise:

  • Eldste barn av kong Harald og dronning Sonja. Født 22. september 1971.
  • Nummer fire i arverekken til tronen etter sin bror, kronprins Haakon, og hans to barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.
  • Utfører offisielle oppdrag for kongehuset innenfor områder som angår mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Deltar ved offisielle anledninger som 17. mai, jul, kongelige bryllup, dåper og begravelser.
  • Beskytter for syv organisasjoner.
  • Deltar aktivt i prinsesse Märtha Louises fond som gir støtte til aktiviteter for funksjonshemmede barn og unge.
  • I 2013 hadde hun 12 offentlige oppdrag, mot 19 i 2012, 23 i 2011 og 14 i 2010.
  • Privat har prinsesse Märtha Louise tjent penger som forfatter av flere bøker og lydbøker, som programleder for flere fjernsynsserier, og for en egen avisspalte.
  • I januar 2002 begynte prinsessen å arbeide med kulturformidling og rosenmetoden på selvstendig grunnlag.
  • Startet Engleskolen Astarte Education sammen med Elisabeth Nordeng i 2007.

(Kilder: Kongehuset.no og kongehusets årsberetninger)

– Rådet er kritisk til at NRK har gått langt i å bistå en næringsdrivende prinsesse Märtha Louise i å markedsføre boken. Spesielt kritisk er rådet til innslagene i Dagsrevyen og Nitimen, sier leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold.

Torsdag diskuterte rådet NRKs dekning da engleboka ble lansert i oktober. Boka fikk bred omtale i hele åtte innslag på ulike sendeflater. Etterpå haglet kritikken, særlig i sosiale medier.

Flere av medlemmene i Kringkastingsrådet mener dekningen bar preg av ukritisk lanseringsjournalistikk, men trakk frem et innslag i Aktuelt som et hederlig unntak.

Nye krav

Det er ikke første gangen NRK får kritikk for sin dekning av kongehuset. Ifølge Kokkvold må kanalen nå drøfte hva de skal gjøre med denne dekningen i fremtiden.

– I dag er kongehuset i endring. Kronprinsparet opptrer oftere og mer direkte politisk enn medlemmer av kongehuset har pleid å gjøre. Prinsesse Märtha Louise driver en omdiskutert næringsvirksomhet som også innebærer at hun aktivt oppsøker det offentlige rom. Det stiller nye krav til journalistikken, heter det i uttalelsen fra Kringkastingsrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eks-biskop: – Folk er for raske til å dømme Märtha

– Panegyrisk vås

Rådets medlemmer tok til dels sterke ord og vendinger i bruk da saken ble diskutert.

– Panegyrisk vås med kaklende og jublende damer som roste hverandre, sier førstelektor ved Markedshøyskolen og mediekommentator Elin Ørjasæter om innslaget i Nitimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var for mye, for ensidig og for snilt. Dette hadde ikke skjedd dersom vedkommende ikke hadde hatt tilknytning til kongehuset, sier generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm.

Journalist i Dagens Næringsliv og forfatter Kjetil Bragli Alstadheim har sett nærmere på NRKs dekning av engleboka.

Motstemmer manglet

– Det som mangler var kritikerne, de som mener noe annet, motdebattanter. Kronprinsesse Märtha og Elisabeth Nordeng møtte aldri sine kritikere ansikt til ansikt, påpeker han.

– Det hele ble for ensidig og velvillig og for mye på de to forfatternes premisser. Märtha ble behandlet som kongelig i et prosjekt som både er kommersielt og kontroversielt, sier Alstadheim, som mener at NRK i mange tilfeller virker som en forlenget arm av Slottets kommunikasjonsavdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som blir konsekvensen, er at NRK blir en kanal som samler folket rundt kongehuset. Spørsmålet er jo, hvordan dekker vi det at kongehuset også er en maktposisjon som er opptatt av å bevare sin makt og sine privilegier, sier han.

Les også: Ekspert mener kong Harald burde sagt nei til Märtha

– Bedre enn sitt rykte

NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen og viser til flere saker der NRK har drevet kritisk journalistikk mot kongehuset. Dessuten er det ikke mange kritikere som ønsker å stå frem, fremholder han.

– Vi har forsøkt, men det er de samme som går igjen, sier han.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av at vi er ukritiske. Vår kongejournalistikk er langt bedre enn sitt rykte, sier Bjøntegård.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fremholder at det selvsagt er NRKs oppgave å drive kritisk journalistikk.

– Men det er også vår oppgave å vise frem viktige begivenheter – og vi kan ikke alltid gjøre begge deler samtidig, sier han.