Meny

Protestleir fjernet og studentledere pågrepet i Hongkong

Politimenn fjerner protestleiren i Nathan Road i Hongkong. Noe senere ble den viktige gaten igjen åpnet for trafikk. Foto: Liau Chung-ren (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To studentlederne er pågrepet i Hongkong etter at aktivistenes protestleir i bydelen Mong Kok ble revet onsdag. Like etter ble området åpnet for trafikk for første gang på to måneder.
Protestene i Hongkong:
  • Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden den ble tilbakeført til Kina i 1997.
  • Hongkongs øverste leder velges av en forsamling Kina har svært stor innflytelse over. Demokratiforkjempere har lenge jobbet for allmenne valg.
  • Kina har lovet Hongkong direkte valg av ny leder i 2017.
  • I august sa kinesiske myndigheter at kandidater som stiller til 2017-valget, må godkjennes av en nominasjonskomité.
  • 22. september innledet studenter boikott av all undervisning og demonstrerte med krav om demokratiske rettigheter.
  • 28. september tok demonstrasjonene en voldelig vending da politiet for første gang siden 2005 brukte tåregass mot demonstranter.
  • Forsøk på samtaler mellom studentene og byregjeringen har ikke ført til enighet.
  • Myndighetene har fått en rettslig kjennelse til å fjerne demokratiaktivistenes leir midt i byen.
  • I forrige uke kom det til nye sammenstøt, da en mindre gruppe prøvde å bryte seg inn i byens lovgivende forsamling.
  • Onsdag ble protestleiren i bydelen Mong Kok fjernet av politiet. To studentledere var blant de pågrepne.

(Kilde: NTB)

Joshua Wong and Lester Shum ble pågrepet da politiet ryddet protestområdet i bydelen. Aksjonen regnes som en stor seier for myndighetene i byen, som lenge har forsøkt å få demokratiforkjemperne bort fra gaten.

Protestleiren ble etablert i slutten av september i protest mot at Beijing ønsker å forhåndsgodkjenne kandidatene når byen skal velge ny leder i 2017.

I alt 80 demonstranter ble pågrepet under aksjonen natt til onsdag. Aktivistene holder fortsatt stand i et lite område i Admiralty-distriktet, som ligger like ved regjeringskontorene og et større forretningsområde. Det er ikke klart om politiet også vil aksjonere mot denne leiren.

Les også: Nye sammenstøt i Hongkong

Splittelse

Det ble meldt om knuffing, men ingen alvorlige voldsepisoder, da politiet rykket inn mot hundrevis av demonstranter som fortsatt holdt stand i Mong Kok. En domstol har tidligere vedtatt at demonstrantene må fjernes, noe som også har ført til splittelse i demokratibevegelsen.

De gjenværende demonstrantene lovet imidlertid at de ikke vil gi seg.

– Dere kan ikke overvinne demonstrantenes hjerter, ropte Liu Yuk-lin (52) idet hun stilte seg opp foran en lang rekke politifolk i beskyttelsesutstyr. I likhet med andre aktivister var hun utstyrt med en gul paraply, som er blitt et viktig symbol for demonstrantene.

Les også: Mange skadd i Hongkong-protest

Applaus

Etter om lag tre timer var aksjonen over og trafikken kunne igjen rulle som normalt i området der demonstrantenes protestleir ble etablert i slutten av september.

Flere personer i nærheten klappet idet de siste demonstrantene ble fjernet. Flere ganger tidligere har det brutt ut gatekamper i området idet gjenger har forsøkt å fjerne protestleiren.

Demonstrasjonene i Hongkong har vært regnet som en av de største utfordringene for Kinas ledere siden protestene på Den himmelske fredsplass i 1989.

Les også: Politiet gikk løs på studenter i Hongkong

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus