Drapsregister skal forhindre vold

Tidligere denne måneden ble en mann stukket ned og drept på Etterstad i Oslo. Blomster og tente lys ble kort tid etter at nyheten ble kjent plassert utenfor oppgangen i boligblokken der angrepet fant sted. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Tidligere denne måneden ble en mann stukket ned og drept på Etterstad i Oslo. Blomster og tente lys ble kort tid etter at nyheten ble kjent plassert utenfor oppgangen i boligblokken der angrepet fant sted. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Regjeringen oppretter et eget register som skal samle informasjon om drap begått i Norge. Hensikten er å forebygge alvorlige voldshandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har behov for å vite mer om årsakssammenhengene som fører til økt risiko for drap, ikke minst i nære relasjoner. Det finnes ikke noe godt verktøy for dette i dag, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Drapsregisteret skal brukes av forskere. Demografiske data, opplysninger om tidligere kriminalitet, helse og relasjon til offeret, drapsmetode og rusmiddelbruk er informasjon som kan tenkes å inngå i et slikt register.

Ikke profil-verktøy

Justisminister Anders Anundsen (Frp) understreker at drapsregisteret ikke er ment å brukes av politiet som et verktøy for å søke opp profiler av mulige gjerningsmenn eller risikopersoner. I utgangspunktet skal personopplysningene i registeret være anonymiserte.

– Det skal brukes av forskere, men så er det viktig for politiet å utnytte denne forskningen. Bedre kunnskap om hva som utløser drap vil kunne gjøre det lettere å forebygge slike handlinger. I dag har vi store kunnskapshull på dette området.

Les også: Erkjente drap på kona, men hevder hun ønsket det selv

Lignende ordninger er allerede etablert i England og Finland. I Norge ble etableringen av et drapsregister anbefalt av det såkalte Olsen-utvalget i 2010.

Under ledelse av fylkesmann Ann-Kristin Olsen ble utvalget oppnevnt for å se nærmere på de mange drapene som i årene 2004 til 2009 ble begått av personer med psykiske lidelser eller rusproblemer.

Lovendring

– Det er viktig at vi har kunnskaper om omstendighetene rundt drap, for å kunne forbedre helsetjenestene og oppfølgingen av personer som kan ha risiko for alvorlig vold, sier Høie.

Helsedepartementet regner med å ha et høringsnotat klart i løpet av første halvdel av 2015, men først må det juridiske grunnlaget avklares.

– Det må nok lovendringer til, erkjenner Høie.

Les også: Etterstad-drapet: Gjorde funn i fluktruten

Fakta om drapssaker i Norge i 2014:

Advokatforeningen, Barneombudet, Statens helsetilsyn, Kripos, Politidirektoratet og Folkehelseinstituttet uttalte seg positivt om et drapsregister i høringsrunden som fulgte Olsen-utvalgets rapport. Men innvendinger finnes også, ikke minst av personvernhensyn.

Et nøkkelspørsmål er hvordan man kan sikre trygg lagring og bearbeiding av personsensitive og taushetsbelagte opplysninger. Hvem som skal ha ansvaret for driften av registeret, må også avklares.

Så langt i år er 20 personer drept her i landet. I 2013 var det 42 drapssaker med 45 ofre, ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

 • 21. januar: Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) blir funnet død i Nidelva i Trondheim etter å ha vært savnet siden 16. januar. Politiet finner samme dag blodspor i leiligheten der hun sist ble observert, og 17. januar blir et samboerpar på 34 og 37 år siktet for drap eller medvirkning til drap. I august tas det tatt ut tiltale om forsettlig drap mot mannen, mens saken mot kvinnen er henlagt.
 • 28. januar: John Gerhard Steen (71) blir funnet drept i Langesund i Telemark. En 43-årig kvinne, som tidligere er anmeldt for vold mot ham, er pågrepet og siktet for drapet.
 • 2. mars: En treåring dør på Helgelandssykehuset i Rana etter å ha blitt hentet i ambulanse etter at en venn av familien tok kontakt. Foreldrene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.
 • 19. mars: En kvinne blir funnet død i en bolig på Gamlegrendåsen på Kongsberg. En mann, som også var i huset, blir behandlet for kullosforgiftning. Mannen er siktet for forsettlig drap på kvinnen.
 • 6. mai: Den savnede 36 år gamle tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller blir funnet død i en bylt som blir hentet opp fra 70 meters dyp utenfor Dørvika i Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Ektemannen Thomas Müller tilstår at han drepte henne og siktes for forsettlig drap. Han er senere blitt siktet og tiltalt for overlagt drap.
 • 23. mai: Ei to år gammel jente blir funnet drept med en rekke knivstikk når politiet rykker ut på melding om et masseslagsmål på Ellingsrud i Oslo. Jentas far blir pågrepet og siktet for drapet. Jentas mor og mormor samt hennes onkel og en annen person med relasjon til familien blir sendt til sykehus med skader.
 • 17. juni: En 44-årig norsk-vietnamesisk mann blir funnet drept i et parkeringshus under Grønland Torg i Oslo. I alt åtte personer er blitt siktet i saken, flere av dem for drap eller medvirkning til drap.
 • 28. juni: Naser Abdol Mohamady (37) blir skutt og drept i en bolig i Enggata i Fredrikstad. En 46 år gammel mann blir siktet etter at han melder seg for politiet.
 • 25. juli: Ib Ronny Svenningsen (45) blir funnet død utenfor en bolig i Tobøl i Eidskog i Hedmark. En 36-årig bekjent blir siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Siktelsen mot ham blir senere skjerpet til forsettlig drap.
 • 8. august: 20 år gamle Sami Milhem blir funnet partert og drept i en kommunal leilighet på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre. En 23 år gammel mann fra Nordland blir samme dag pågrepet og siktet for drapet.
 • 14. august: Liket av den drepte Bjarte Hansen (58) blir funnet forbrent i et rykende bål nedenfor Hafjell i Øyer i Oppland. Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) blir siktet og etterlyst for drapet. Etter elleve dager melder den siktede seg selv for nederlandsk politi og blir utlevert til Norge.
 • 16. august: En mann i midten av 50-årene blir knivstukket i en leilighet i Hagegata på Tøyen i Oslo. Han dør senere på sykehus. En 53-åring har erkjent knivstikkingen.
 • 23. september: Hermod Magne Steinsund (48) blir funnet skutt og drept i boligen sin i et kommunalt hybelhus på Kvaløysletta i Tromsø. Dagen etter blir en mann pågrepet og siktet for forsettlig drap.
 • 21. oktober: Åge Stavran (35) blir funnet død i forbindelse med en brann i en leilighet i Spjelkavik i Ålesund. Tre menn og en kvinne siktes for legemsbeskadigelse med døden til følge, i tillegg til at mennene er siktet etter mordbrannparagrafen. Siktelsen mot den ene mannen er senere skjerpet til forsettlig drap.
 • 23. oktober: Lillemor Laurenze Lie (63) blir funnet drept i sitt hjem i Kirkenær i Grue kommune i Hedmark. En 48 år gammel mann er siktet for drapet.
 • 26. oktober: En 44 år gammel mann fra Litauen blir funnet død utenfor en boligblokk i Steinkjer. To menn og en kvinne er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. En mann er dessuten siktet for legemsfornærmelse.
 • 28. oktober: Mannen som er siktet drap på Hermod Magne Steinsund, blir også siktet for drap på Stein Håvard Larsen, som ble meldt savnet 3. oktober i Tromsø.
 • 28. oktober: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) blir drept på den private barneverninstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. En beboer, ei 15 år gammel jente, er siktet for drapet.
 • 28. oktober: Den afghanske asylsøkeren Narges Josefi (27) blir funnet knivdrept på Hamar. Hennes ti år eldre afghanske ektemann pågripes etter to dager og siktes for drapet.
 • 15. november: En 40 år gammel mann blir funnet drept på Etterstad i Oslo. En 47 år gammel italiensk mann etterlyses, siktet for drapet og for drapsforsøk på en 35-årig mann. Dagen etter blir den siktede pågrepet på et treningsstudio. Han erkjenner drap, men ikke drapsforsøk.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven § 233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har disse tre sakene fått mye oppmerksomhet i år, men regnes ikke med i NTBs statistikk:

 • 13. oktober: En gresk skipsoffiser blir pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne i 30-årene om bord i skipet Anangel Explorer, som ankom Narvik. Kvinnen er ikke funnet. Mannen nekter straffskyld.
 • 21. oktober: En 32 år gammel mann blir pågrepet og siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Bergen i 2011. Mannen har tidligere vært samboer med jentas mor. Han nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Saken ble opprinnelig henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.
 • 6. november: En 60 år gammel mann melder seg for politiet og tilstår drap på en kvinne i Oslo før han dumpet henne på Finnskogen i 1992. Politiet har siktet ham for drapet, og mannen sitter i varetekt. Liket av kvinnen er imidlertid ikke funnet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Stor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi
Siste nytt
14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeStor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus