Drapstiltalt søkte på «hvor fort kveles et menneske»

Etter å ha lokalisert Agnes Müller på bunnen av Lysefjorden dagen før, hentet politiet opp den drepte kvinnen 6. mai i år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Etter å ha lokalisert Agnes Müller på bunnen av Lysefjorden dagen før, hentet politiet opp den drepte kvinnen 6. mai i år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Kort tid før kona Agnes Müller forsvant, søkte Thomas Müller på internett etter hvordan lik kan senkes i sjøen og hvordan et menneske kan kveles eller bedøves.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Agnes Elisabeth Müller ble funnet drept, undersøkte politiet datamaskinene og telefonene i familien. På nettbrettet til Thomas Müller greide politiet å rekonstruere en rekke søkeord som var forsøkt slettet.

– Kan kona flytte med barn til utlandet. Hvor fort kveles et menneske. Hvordan bedøver man en kvinne, var blant søkeordene som gikk igjen, sa spesialetterforsker Frode Thorbjørnsen under presentasjonen av politiets arbeid.

Blant de slettede dataene var også søkestrengene «Dødelige sexulykker» og «Kona forsvunnet hva nå» sammen med en rekke søk om hvordan en kan overvåke telefoner og nettbrett.

Bakgrunn: Tiltalte beskrev et planlagt drap

Ekteskapet skrantet

Mandag avviste Thomas Müller alle spørsmål i retten om hvorvidt kona Agnes var i ferd med å forlate ham eller om ekteskapet mellom de to fungerte dårlig.

Polititekniker Knut Erik Rame opplyste tirsdag i retten at det på nettbrettet Agnes disponerte, var blitt søkt på leiligheter i Tyskland, og chattelogger på internett viser at en flytting var nær forestående.

Konfrontert med disse opplysningen virket likevel Müller tilsynelatende uberørt. Han har fastholdt sin forklaring om at kona selv ønsket og dø og at de var to om å konstruere et skalkeskjul for at hun skulle bli borte. Som en oppofrende ektemann skulle han senke henne i Dørvika fordi familien hadde gode minner derfra.

– Slik Agnes var funnet inni pakken, delvis naken og bundet og med knebelen i munnen, var det ingen verdighet over måten hun ble stedt til hvile på. Det var nok andre formål som var viktigere for gjerningsmannen, kommenterer aktor Tormod Haugnes til NTB.

Les også: Utvider siktelsen etter drapet på Agnes Müller

Forlot salen

Den 34 år gamle tiltalte gikk likevel brått ut av rettssalen da bilder av hans døde kone skulle vises, og han var heller ikke inne i salen mens rettsmedisiner Inge Morild forklarte retten om dødsårsaken og de tekniske funnene på liket av den 36 år gamle kvinnen.

Rettsmedisineren forklarte retten om skadene som var blitt påvist og konkluderte med at Agnes Müller ble kvalt. Han hadde ikke andre store skader, heller ikke opp mot voldtekt som Thomas Müller er tiltalt for å ha begått.

– Det var ingen skader, men det ble funnet sædceller fra den tiltalte, opplyste Morild.

Politiets tekniske ekspert Lena Jonassen hadde saumfart hele huset til familien Müller i Espedalen, men det har ikke vært mulig å fastslå teknisk hvor Agnes ble drept. Opplysningen om at hun ble kvalt av mannen i ektesengen mens hun var bundet fast er en opplysning fra den tiltaltes forklaring.

Kjøpte gummibåt

Agnes Müller forsvant 16. april, midt i påskeuken. Etter to ukers resultatløst søk var mistanken mot ektemannen gradvis styrket. Om kvelden 4. mai fant etterforskerne ut at ektemannen hadde søkt på nettet om dybde i Lysefjorden og hvordan lik skal senkes. Samtidig fant man at Müller 16. april hadde kjøpt en gummibåt.

– Vi begynte å lete etter steder hvor man kunne sjøsette en gummibåt med tung last uten at den blir påført skader, forklarte politioverbetjent Ståle Østerhus, som ledet søket.

Langs hele den 40 kilometer lange Lysefjorden fant politiet bare to steder som oppfylte kriteriene. I Dørvika var det dessuten vei nesten helt ned til stranda.

Agnes Müller ble funnet drept og pakket inn på 70 meters dyp etter bare fire og en halv times leting med slepekameraer. Hun var festet til en gummibåt og holdt nede av to stålrør på til sammen 47 kilo.

Hadde Thomas Müller dratt noen hundre meter lenger ut på fjorden ville dybden vært 300 meter, og det er usikkert om Agnes Elisabeth Müller noen gang ville blitt funnet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus