Store forskjeller i reisetid til legevakten i Norge

STORE FORSKJELLER: De som bor lengst unna nærmeste legevakt, må kjøre i hele 130 minutter for å få akutt helsehjelp. – Det blir et problem hvis de som bor langt unna, ikke tar kontakt selv i alvorlige tilfeller, sier forsker Guttorm Raknes. Foto: NTB scanpix
STORE FORSKJELLER: De som bor lengst unna nærmeste legevakt, må kjøre i hele 130 minutter for å få akutt helsehjelp. – Det blir et problem hvis de som bor langt unna, ikke tar kontakt selv i alvorlige tilfeller, sier forsker Guttorm Raknes. Foto: NTB scanpix

Noen må kjøre over to timer for å få tilgang til akutthjelp på legevakten. Jo lenger avstanden er, jo mindre brukes legevakten, viser ny norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken:

Studiene bruker data fra 2011. Trenden i dag er at flere kommuner slår sammen legevakttilbudet.

– En analyse gjort i dag ville blitt litt annerledes, men vår undersøkelse gir i grove trekk et godt bilde av avstand til og bruk av legevakt i Norge, sier forsker Guttorm Raknes.

Undersøkelsen som ser på avstand og reisetid, viser at de fleste av oss i snitt 22 har minutters reisetid til legevakt. Men noen må kjøre i hele 130 minutter for å få akutt helsehjelp. To av ti kommuner har mer enn 40 minutters gjennomsnittlig reisetid. Kommunene i Helse Midt-Norge hadde lengst median reisetid til legevakten, mens kommunene i Helse Nord hadde kortest.

Studien som tar for seg sammenhengen mellom avstand og bruk, viser at antall legekonsultasjoner og sykebesøk per innbygger falt henholdsvis 48 prosent og 55 prosent ved en økning i gjennomsnittlig reisevei fra 0 til 50 kilometer.

I studien som tar for seg reisetid og avstand til legevakt, har forskerne gjort beregninger for 417 av 430 norske kommuner i 2011. Studien som undersøker sammenhengen mellom avstand til og bruk av legevakt, inkluderer 315 av 430 kommuner. Disse ble inkludert fordi de hadde fast legevaktlokale, og utgjorde 73 prosent av kommunene og 70 prosent av befolkningen i 2011.

Undersøkelsen viste også kommuner tilknyttet flerkommunelegevakt hadde lavere konsultasjonsrate enn kommuner med egen legevakttjeneste, når forskerne justerte for avstand.

Undersøkelsen fant ikke økt bruk av telefonkonsultasjoner, med økende avstand til legevakt, slik tidligere studier har vist.

Undersøkelsene:

Reiseavstand og bruk av legevakt

Reisetid og avstand til norske legevakter

Stadig flere kommuner velger å slå sammen legevakttilbudet, noe som betyr at flere får lengre reisevei til legevakten.

To ferske studier som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, har sett på reisetid og avstand til norske legevakter , og sammenhengen mellom reiseavstand og bruk av legevakt.

– Et hovedfunn er at folk flest har veldig kort vei til legevakten, halvparten av de kommunene med ett fast legevaktlokale har 16 minutter eller mindre reisetid. For et fåtall tar det mye lengre tid å komme til legevakten, sier Guttorm Raknes ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, som står bak studien, til ABC Nyheter.

Store forskjeller i reisetid

Forskjellene i reisetid er store: Mens noen altså har legevakten som nærmeste nabo, må andre må reise i over to timer for å få akutthjelp.

Undersøkelsen viste blant annet:

  • De fleste av oss har i snitt 22 minutters reisetid til legevakt.
  • Noen må kjøre i hele 130 minutter for å få akutt helsehjelp.
  • Undersøkelsen viste at 97 kommuner har mer enn 40 minutter reisevei til legevakt. Det utgjør 23 prosent av kommunene, men bare 5 prosent av innbyggerne.
  • Andelen innbyggere som har mer enn 60 minutter reisevei er 2 prosent.
  • Kommunene i Helse Midt-Norge hadde lengst median reisetid til legevakten, mens kommunene i Helse Nord hadde kortest.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

– Lang reisevei gir mindre bruk

Forskerne fant også en klar sammenheng mellom økende avstand til legevakt og mindre bruk av legevakttjenester.

– Vår undersøkelse viser at jo lenger avstand til legevakt, jo mindre bruker man tjenesten. Våre undersøkelser gir et inntrykk av hvor mange som bor så langt unna legevakt at det begynner å bli et problem.

57 prosent av kommunene og 21 prosent av befolkningen har mer enn 15 minutter reisevei.

– Det er grensen for når det begynner å bli en relevant nedgang i bruken av legevakten, forklarer Raknes.

I en leder i Tidsskriftet skriver seniorforsker ved Legforskningsinstituttet professor Olaf Gjerløw Aasland at reiseveien i over halvparten av kommunene vil være «så lang at det kan true pasientsikkerheten».

– Vi sier ikke om det er forsvarlig eller ikke, men vi kan se at bruken går ned jo lenger bort man kommer fra legevakten. I sentrale strøk har folk god tilgjengelighet, men da blir man gjerne sittende lenge og vente før man får treffe legen, kommenterer Guttorm Raknes.

Les også: Håper å få bekreftet 22 år gammel Alzheimer-teori

– Mindre unødvendig bruk

Tidligere undersøkelser har vist at en betydelig andel av henvendelsene til legevaktene gjelder tilstander som ikke haster, og dermed kan håndteres av fastlege på dagtid.

«Det er derfor grunn til å tro at forbruket av legevakttjenester er noe høyere enn det rent medisinske forhold tilsier», skriver Raknes og kollegene i Tidsskriftet.

– Lengre reisevei gir mindre bruk. Vil det også bety at den «unødvendige» bruken reduseres?

– Det er naturlig å tenke seg at det er det som skjer. Vi kan ikke si det direkte ut fra våre tall, men det er rimelig å anta at nærhet gir stort overforbruk og lang avstand gir lavt overforbruk.

– Det blir et problem hvis de som bor langt unna, ikke tar kontakt selv i alvorlige tilfeller, svarer Raknes.

I motsetning til tidligere studier, fant ikke forskerne en sammenheng mellom økt avstand til legevakten og økning i antall telefonkonsultasjoner.

Les også: – Reduserer risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent

Færre konsultasjoner der kommuner samarbeider

Undersøkelsen viser også at det er lavere bruk av legevakttjenester der flere kommuner samarbeider om legevakttilbudet, sammenlignet med kommuner som driver sin egen legevakt.

– Det er 35 prosent flere legevaktkonsultasjoner per tusen innbyggere hvis man sammenligner enkommune-legevakt med interkommunale legevakter, uavhengig av avstand til legevakten, forklarer forskeren.

– En tolkning er at forskjellen skyldes at det er mindre overforbruk, fordi tjenesten blir drevet mer profesjonelt, fortsetter Raknes.

– Er mulig redusert overforbruk et godt argument for sammenslåing av legevakttilbud mellom kommuner?

– Sammenslåing kan være en faktor hvis man vil ha ned bruken av legevakttjenester, svarer Raknes.

– Vi i Nasjonal kompetansesenter for legevaktmedisin anbefaler at legevaktene slår seg sammen, fordi det gir mulighet for flere leger på vakt, kanskje flere sykepleiere til å ta i mot pasientene, og gjør legevaktene i stand til å prioritere på en mer profesjonell måte og kanalisere inn hjelpen der den trengs mest.

Les også: – Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

– Bakvakt-anbefaling bør endres

For å ta høyde for befolkningen som bor i utkanten, har Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin tidligere anbefalt at man alltid bør ha en bakvaktordning i visse områder. «Bakvakt» i denne sammenhengen er lege som på grunn av lang avstand til legevaktlokalet, er i beredskap i utkanten av legevaktdistriktet.

Ifølge anbefalingen fra 2009 bør bakvakt finnes i områder med 8000-10.000 innbyggere med en reiseavstand på mer enn 40 minutter kjøretid, eller 60 minutter kjøretid for områder med 4000-5000 innbyggere.

De ferske studiene fra Raknes og kollegene viser at denne anbefalingen er lite hensiktsmessig.

– Anbefalingen om bakvakt slik den står i dag, er ikke så relevant fordi den gjelder nesten ingen, i alle fall dersom man analyserer kommune for kommune. Bare åtte kommuner møter begge kriteriene, om avstand og innbyggertall. Det kan være bedre å se mer på avstand og mindre på folketall. Men dette må sees i sammenheng med andre ting, for eksempel ambulansedekning, sier Raknes til ABC Nyheter.

Alene på jobb

En rapport som kom tidligere i år, som TV 2 omtalte, viste at kvaliteten på norsk legevakttjeneste ikke har blitt bedre som følge av flere sammenslåinger, snarere tvert imot. I rapporten fra Nasjonalt legevaktregister kom det blant annet frem at åtte av ti legevakter i Norge har kun én lege på vakt kveld, natt og helg.

En annen undersøkelse fra i høst, viste at hver tredje ansatte ved landets kommunale

legevakter er blitt utsatt for vold fra pasienter og besøkende på jobben. Til tross for at så mange utsettes for vold, er mange legevaktansatte fortsatt alene på jobb, skrev Dagsavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne
Siste nytt
23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus