Meny

Titusener rådes til å forlate urolig område i Kenya

Nesten alle de 28 som ble drept i bussangrepet utenfor byen Mandera nordøst i Kenya var enten lærere eller leger. Nå blir andre lærere og leger i området oppfordret til å reise vekk av sine fagforbund inntil myndighetene kan garantere for deres sikkerhet. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av lærere, leger og embetsmenn blir av sine fagforbund bedt om å forlate nordøstlige Kenya etter det blodige angrepet på ikke-muslimer i en buss.

Oppfordringen gjelder 10.000 lærere og 16.500 embetsfolk, som blant annet arbeider i byene Garissa, Wajir og Mandera.

– Livene deres er helt klart i fare. Vi har allerede mistet nok medlemmer, og lærerstyrken kan ikke risikere flere tap, sier lederen for Kenyas lærerforbund, Wilson Sossion.

I alt seks fagforbund, deriblant de som organiserer leger, tannleger, offentlige tjenestemenn og lærere, har rådet sine medlemmer til å reise vekk inntil sikkerhetsstyrker kan garantere for dere sikkerhet.

De nordøstlige områdene av Kenya er hovedsakelig befolket av muslimer og etniske somaliere, mens store deler av den utdannede arbeidskraften kommer sørfra, der kristne utgjør 80 prosent av befolkningen.

24 lærere drept

I alt 28 personer ble drept da ytterliggående islamister fra den somaliske opprørsgruppa al-Shabaab angrep en buss ved byen Mandera i helgen. 24 av de drepte var lærere og tre var leger, ifølge avisa Daily Nation. De som kunne sitere vers fra Koranen. ble spart.

Regjeringens forsikringer om at sikkerheten skal bedres, begynner å lyde som «hakk i plata», skriver avisen tirsdag.

– Folk har det vondt. Folk er såret. Folk er sinte, redde og lei av å leve i en tilstand av terror, heter det i en kommentar. Avisa mener at det er på høy tid at landets president gjør ord til handling slik at tryggheten i landet kan gjenetableres.

Moskéraid

Ifølge al-Shabaab var bussangrepet en hevn etter at politiet aksjonerte mot en rekke moskeer i havnebyen Mombasa.

Kenya har opplevd flere brutale terrorangrep siden kenyanske regjeringsstyrker gikk inn i Somalia for å jakte på al-Shabaab 2011. Senere sluttet Kenya seg styrken som er utplassert i Somalia i regi av Den afrikanske union

Nå er det frykt for at konflikten vill føre til en masseflukt fra landets nordøstlige hjørne.

Avisen Standard mener fagforbundenes oppfordring kan skade regionen, samtidig som det slås fast at «ingen jobb er verdt å dø for».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus