To barn innlagt med farlig virus på Ullevål

INNLAGT: To barn er innlagt inn på Ullevål sykehus med symptomer på det farlige enterovirus D68. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
INNLAGT: To barn er innlagt inn på Ullevål sykehus med symptomer på det farlige enterovirus D68. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er påvist enkelte tilfeller av enterovirus D68 i Norge. Viruset kan gi lammelser, og det finnes ingen kur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kom meldingen fra Folkehelseinstituttet om at det farlige enterovirus D68 er påvist i Norge.

Ullevål sykehus bekrefter at de har hatt barn innlagt med lammelser, som følge av viruset.

– Vi har to barn som behandles for lammelser. Det er alvorlige symptomer, og de som er innlagt har testet positivt for enterovirus D68, sier Astrid Rojahnm, overlege ved Barneklinikken på Ullevål sykehus, til TV 2.

Overlege sier det er umulig å si noe om langtidsskadene.

– Vi vet lite om utviklingen, så vi vet foreløpig ikke om det er lammelser for alltid. Det er umulig å si hvor lenge de må bli her, sier Rojahn.

Les også: Poliolignende virus rammer danske barn

Slik smitter det

Viruset er den vanligste årsaken til lettere former for hjerne- og hjernehinnebetennelser. Disse opptrer gjerne i mindre utbrudd med lette til moderate sykdomstilfeller, uten dødsfall eller ettervirkninger, og vanligst i vinter- og vårsesongen.

Virusene kan også gi luftveisinfeksjoner og en sjelden gang nevrologiske symptomer som lammelser.

– Enterovirus smitter fra avføring via hender til mat, samt ved hoste. God hånd- og hostehygiene reduserer smitte, sier Arnesen.

Les også: Sjelden poliolignende sykdom har rammet 25 barn i USA

Ingen vaksine

Viruset forekommer vanligvis hos barn og ungdom med milde symptomer som feber, luftveissymptomer, og kroppssmerter, men kan i sjeldne tilfeller gi et mer alvorlig sykdomsbilde, med luftveissymptomer og med nevrologiske symptomer.

Det finnes ingen helbredende behandling ut over generell støttebehandling inkludert fysioterapi. Forebyggende tiltak er god hånd- og hostehygiene.

Det finnes ingen vaksine, skriver FHI.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus