Nå bevæpnes politiet

Politimenn med våpen. Bildet er tatt i Oslo under terrortrusselen mot Norge i sommer. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Politimenn med våpen. Bildet er tatt i Oslo under terrortrusselen mot Norge i sommer. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Politifolk over hele landet er tirsdag i gang med å bevæpne seg på grunn av den økte terrortrusselen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om midlertidig bevæpning av politiet:
  • På forespørsel fra Politidirektoratet har Justisdepartementet gitt tillatelse til bevæpning av norsk politi.
  • Tillatelsen er midlertidig og tidsbegrenset til fire uker. Når perioden utløper må det eventuelt gjøres en ny vurdering.
  • Bevæpningstillatelsen gjelder uniformert innsatspersonell i tre kategorier: IP1 (beredskapstroppen), IP3 (politidistriktenes utrykningsenheter) og IP4 (øvrig innsatspersonell med årlig trening og godkjenningsprøve for tjenestevåpen).
  • Tillatelsen er knyttet til den skjerpede trusselvurderingen der politifolk og militært personell trekkes frem som spesielt utsatt og mulige terrormål.

Politiet skal bære våpen i fire uker. Hovedsakelig dreier det seg om en tjenestepistol i hylster. Årsaken er trusselvurderingen fra PST der personell fra Forsvaret og politiet blir utpekt som mulige terrormål.

– Det er ingen dramatikk bak beslutningen. Bevæpningen er et verktøy som skal gjøre oss bedre i stand til å beskytte publikum og oss selv, sier politimester i Østfold politidistrikt Steven Hasseldal på politidistriktets Facebook-side.

Liten forskjell

Politibetjent i Alexander Sjøvold Thofte i Bodø sier til Politiforum at det så langt ikke har kommet negative reaksjoner på at han går bevæpnet – og at folk omtrent ikke ser pistolen på hofta.

Både Sjøvold Thofte og hans kollega Vegard Kristiansen sier de fikk en forsmak på hvordan det var å gå rundt med pistol under terrortrusselen i sommer.

– Vi erfarte det samme da, at det gjør liten forskjell at vi er bevæpnet. Samtidig tenker vi at den midlertidige bevæpningen vi nå har i ordinær tjeneste, er en fin måte å teste ut hvordan publikum reagerer på dette, sier Kristiansen.

Kort periode

Stabssjef og leder av operasjonssentralen i Agder politidistrikt , Bård Austad sier den ordinære patruljetjenesten vil fortsette som før.

– Publikum vil ikke merke noen forskjell på hvordan vi utfører oppdragene våre, sier han.

Anmodningen om å bevæpne politiet kom fra Politidirektoratet (POD) etter PSTs nye trusselvurdering forrige uke.

– Jeg har også tidligere vært opptatt av at de tiltakene politiet mener er nødvendige, må vurderes ut fra deres faglige skjønn. Så kan man kanskje si at fire uker er en ganske kort periode, men det er fordi vi ønsker en fornyet vurdering, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB fredag.

Fremtiden

– Alt tyder på at vi kommer til å være bevæpnet en stund. Fire uker er nok bare starten. Jeg tror dette er starten på fremtiden, sier Kristiansen.

Han sier han nødig vil være i en situasjon som i Danmark eller Sverige, hvor politifolk måtte bli drept før politiet ble bevæpnet.

I dag er det cirka 5.800 mannskaper i politiet som er godkjent for våpentjeneste.

Personvernpolicy