Meny

Politiet kraftig beskutt i Ferguson

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 150 skudd ble avfyrt og flere bygninger ble satt i brann i Ferguson under opptøyene natt til tirsdag.

Rasende demonstranter tok til gatene etter at en storjury besluttet å ikke ta ut tiltale mot politimannen som drepte den svarte 18-åringen Michael Brown i august.

– Det jeg har sett i kveld, er verre enn den verste natten i august. Det er forferdelig, sa politisjef Jon Belmar på en pressekonferanse tirsdag.

Se video av opptøyene øverst i artikkelen.

Han opplyste at minst 12 bygninger er satt i brann i løpet av kvelden og natten, og at minst 150 skudd har blitt avfyrt i og rundt Ferguson.

Det er ikke meldt om alvorlige skader i opptøyene, og Belmar hevder politiet ikke har avfyrt et eneste av skuddene.

29 personer er pågrepet i forbindelse med opptøyene, opplyser han.

Bakgrunn: – Drapet på Michael Brown treffer en historisk nerve

Store demonstrasjoner

Avgjørelsen fra storjuryen har skapt reaksjoner over hele USA, og det oppsto demonstrasjoner i en rekke storbyer, fra Seattle i vest til New York i øst.

Allerede før kunngjøringen av storjuryens beslutning natt til tirsdag norsk tid, samlet demonstranter seg utenfor politistasjonen i Ferguson i delstaten Missouri. Noen av dem begynte å kaste stein og flasker mot politiet da det ble klart at Wilson ikke blir stilt for retten.

– Stinkende mordere, ropte en kvinne med megafon til politifolkene på stedet, som tok i bruk tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har innført et midlertidig flyforbud over Ferguson, og flyplassen i St. Louis er stengt inntil skytingen opphører, ifølge avisen St. Louis Post-Dispatch.

Les også: Over 50 arrestert i demonstrasjoner ved Ferguson i USA

Forklarte seg

Advokatene til Darren Wilson skriver i en pressemelding at politimannen holdt seg innenfor loven og bare fulgte instruksene da han skjøt og drepte 18-åringen i august i år.

I sin forklaring for storjuryen hevdet Wilson at han hadde planlagt å pågripe Brown på fredelig vis, men at tenåringen var fysisk overlegen.

– Da jeg tok tak i ham følte jeg meg som en femåring som tok tak i Hulk Hogan, sa Wilson ifølge USA Today.

Les også: Missouris guvernør erklærer unntakstilstand

Han hevdet han ble slått i ansiktet og at han skjøt i selvforsvar da Brown kom mot ham.

– Jeg skjøt en rekke skudd. Han stanset ikke. Han lente seg forover som om han skulle takle meg, sa politimannen.

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch i St. Louis, som leste opp storjuryens beslutning, har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere av vitnene har endret forklaringene sine.

Storjuryen, som hadde ni hvite og tre svarte medlemmer, konkluderte med at Wilson drepte den ubevæpnede 18-åringen i selvforsvar. De festet ikke lit til påstandene om at Brown forsøkte å overgi seg da han ble skutt.

Les også: Tolvåring døde etter å ha blitt skutt av politiet i USA

Obama ba om ro

President Barack Obama oppfordret demonstrantene i Ferguson om å godta storjuryens avgjørelse kort etter at den ble kjent. Samtidig ba han politiet i byen om å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington.

Bakgrunn: Opptøyer etter politidrap på svart tenåring i USA

Browns familie sier de er skuffet over påtalemyndighetens avgjørelse, men oppfordrer samtidig innbyggerne i Ferguson til å forholde seg rolig.

– Vi forstår at det er mange som deler vår smerte, og vi ber om at dere gir uttrykk for frustrasjonen på måter som fører til positive endringer, heter det i en uttalelse fra familien.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, som har vært forberedt på uroligheter etter storjuryens beslutning. I helgen ble det satt opp barrikader utenfor rettsbygningen i Clayton utenfor St. Louis hvor avgjørelsen ble kunngjort.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus