Norge støtter sykehus i IS-kontrollerte områder

Islamistgruppen IS sender sine skadde soldater til et syrisk sykehus som Norge er med på å finansiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN har ifølge NRK dokumentert hvordan IS sender sårede krigere til behandling ved sykehuset i Tell Abiad.

Den norske organisasjonen Norwac sier sykehuset ikke kontrolleres av IS. Kilder NRK har snakket med, mener imidlertid at dette er tilfellet.

– IS har stor kontroll på sykehuset. De kommer og går som de vil. IS får behandling og førstehjelp. Da Norwac startet, var det for sivile. Nå er det IS som er på sykehuset, men sivile får også hjelp, sier en kurdisk sykepleier.

– Vi er i nær dialog med UD, og vi har kommet fram til at så lenge vi har ganske god kontroll med pengestrømmene og sykehuset ikke har endret politikk for hvem de behandler, må det være riktig å fortsette å støtte dem, sier lege Erik Fosse i Norwac.

Norge har gjennom Utenriksdepartementet bidratt med seks millioner kroner til sykehuset siden 2013. Pengene har blant annet bidratt til en ny operasjonssal, et sykehusapotek og teknisk utstyr.

– Jeg var på dette sykehuset for to år siden, og da hadde de ingenting. Alt teknisk utstyr var gått i stykker, ingen fikk lønn, sier Fosse.

UD har bedt Norwac om en redegjørelse for hvordan sykehuset drives og sier det er uakseptabelt dersom det stemmer at IS kontrollerer sykehuset.

Personvernpolicy